Praženi lešniki, so odlična jed, sladica ali posip za različne priložnosti. Ker so praženi lahko še bolj začutimo in vzljubimo njihov okus. So hrustljavi in dobro mazljivi oreščki, ki vsebujejo bogat vir vitamina E, antioksidantov in ostalih učinkovin, ki sestavljajo telesu zelo potreben B-kompleks. Vsebujejo tudi veliko vode. Sveži oreščki so manj hrustljavi ter malo težji kot praženi lešniki. Po izgledu pa so zelo podobni kokosovem orehu.

praženi lešniki

Glede na vir, kupci raje kupujejo cel orešček, kakor drobljenega, saj ima daljšo obstojnost. Vse eno pa praženi lešniki ali  ne ne smemo ostajati predolgo na enem mestu, predvsem če je to mesto vlažno. oreščki lahko zgnijejo oziroma splesnijo. Če je na zunanji lupini luknjica pomeni, da je lešnik napadel zajedavec. Priporočilo za strte lešnike je, da jih zapremo v posodo in jo hranimo v hladilniku ali skrinji, lahko tudi no enega leta.

Priporočilo strokovnjakov je, da oreščke uživamo enkrat na dan, ker pospešujejo razsnovo, poskrbijo za energijo, ki se porablja počasi ter čistijo telo.

V zadnjem času je okus praženi lešniki zelo priljubljen v kavi, že nekaj časa pa prevladujejo v sladoledu, čokoladi, mleku in raznih namazih.  Dobro nadomestijo tudi moko in mast.

Praženi lešniki so eden zdravih in okusnih prigrizkov s preprosto pripravo. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Na pekač položimo peki papir, nanj lešnike in jih damo v pečico za 15 minut. Po tem času, lešnike vzamemo iz pečice, počakamo, da se pohladijo, jih zavijemo v krpo in dobro pretresemo, da se lupina z lešnikov odlušči in tako imamo hiter in okusen prigrizek. Če pa imate radi čokoladno-lešnikove namaze, lahko za tem lešnike pretresete v mešalnik in jih zmeljete. dodate malo sladkorja in nekaj žličk kakava v prahu(po želji). Tako boste dobili bolj zdrav čokoladni namaz.