Če želite, da bo na vašem vrtu tudi v hladnejših mesecih kaj zrastlo, potem zagotovo potrebujete rastlinjak. Obiščite spletno stran https://www.profilplast.si/rastlinjaki, kjer boste izvedeli vse o rastlinjakih, kakšni tipi rastlinjakov so vam na voljo in še več.

Vrtni rastlinjaki morajo biti izdelani iz kakovostnih materialov, saj morajo »preživeti« vsa mogoča neurja, točo, sneg itd. Prav tako ne smejo biti pretežki, saj jih večina ljudi na vsake toliko časa prestavi na drug konec vrta – gre za nekakšno kolobarjenje. Ker so narejeni iz kakovostnih materialov, vam bodo zagotovo služili kar nekaj časa, verjetno pa je, da boste morali na vsakih nekaj let zamenjati folijo, saj ta po določenem času izgubi svoje optimalne lastnosti. Rastlinjaki pa so odlični tudi zato, ker nudijo zaščito pred različnimi vrstami škodljivcev in vdorom divjadi.

Vrtni rastlinjaki so vam na voljo v dveh različicah – pri prvi gre za to, da folijo oblikujete sami, tako kot vam pač ustreza, pri drugem tipu pa je ta že oblikovana. Za zračenje prvega tipa rastlinjaka poskrbijo okna in vrata, ki so vgrajena v samo konstrukcijo, v drugem primeru pa zračenje poteka s pomočjo navijanja folije, torej bočno. V prvem tipu rastlinjaka so okna izdelana tako, da, se pri določeni temperaturi samodejno odprejo oz. zaprejo (temu rečemo samodejni odpiralnik strešnega okna – odpre se, ko je zunaj 18–24 °C, ob mrzlem zraku pa se zapre). Če imate namen rastlinjak vsako leto prestavljati, potem je bolje, da izberete drugi tip rastlinjaka, a v tem primeru boste morali nekoliko pogosteje menjati folijo. Kot že omenjeno, vam bo kakovostno izdelan rastlinjak služil kar dolgo časa, ker pa so bočne stranice malo nagnjene, to pomeni, da pozimi ne boste rabili skrbeti za to, da bi morali sneg odmetati dol z rastlinjaka – ta bo namreč zdrsel dol kar sam.

rastlinjaki
Rastlinjaki so torej odlični za zagotavljanje sveže in doma pridelane zelenjave tudi pozimi, zato jih je vsekakor dobro imeti.