Če se pripravljate na nakup sončne elektrarne ali pa razmišljate o investiciji v prihodnosti, je koristno vedeti kateri paneli za sončno elektrarno so na voljo in v čem se razlikujejo. Trenutno lahko izbirate med tremi osnovnimi vrstami: monokristalnimi, polikristalnimi (alimultikristalnimi) in tankoplastnimi. Ti paneli za sončno elektrarno se ločujejo po materialih, videzu, energetski učinkovitosti, stroških in primernosti za različne načine namestitve. Od namestitvenih zmožnosti in želja je odvisno kateri paneli za sončno elektrarno bodo pravi za vas.

paneli za sončno elektrarno

Monokristalni in polikristalni paneli za sončno elektrarno

Monokristalni in polikristalni solarni paneli za sončno elektrarno imajo podobno strukturo, saj so oboji sestavljeni iz silicijevih celic, ki so povezane v vrstice in stolpce ter prekrite s stekleno ploščo in okvirjem. Glavna razlika med njima je v sestavi silicija samih celic. Monokristalni paneli za sončno elektrarno vsebujejo celice iz enega samega, čistega kristala silicija, medtem ko so celice v polikristalnih panelih sestavljene iz drobcev silicijevega kristala, ki so staljeni skupaj.

Tankoplastni paneli za sonno elektrarno

V nasprotju z monokristalnimi in polikristalnimi solarnimi paneli, so tankoplastni kolektorji narejeni iz raznolikih materialov. Najpogostejša oblika tankoplastnih solarnih panelov je izdelana iz kadmijevega telurida. Proizvajalci med plastmi dodajo plast kadmijevega telurida, ki izboljša zajem sončne svetlobe. Ta tehnologija vključuje tudi stekleno plast na vrhu, ki nudi dodatno zaščito.Tankoplastnipaneli za sončno elektrarno lahko izkoristijo tudi amorfen silicij, ki je podoben tistemu v monokristalnih in polikristalnih panelih, vendar gre za nekristalinično obliko silicija. Ta je nameščen na podlagi iz stekla, plastike ali kovine. Tankoplastni paneli za sončno elektrarno pa so lahko tudi iz selenida, bakra, indija aligalija. Ti paneli imajo vse štiri elemente med dvema prevodnima plastema (steklo, plastika, aluminij ali jeklo). Elektrode pa so nameščene na sprednjemin zadnjem delu materiala, da ujamejo električne tokove.

Moč in učinkovitost panelov

Monokristalni paneli za sončno elektrarno običajno ponujajo najvišjo učinkovitost in moč, saj lahko dosežejo učinkovitost nad 20 odstotkov, medtem ko polikristalni paneli dosegajo med 15 in 17 odstotkov. Monokristalni paneli ponavadi proizvedejo več energije zaradi višje moči. Večina monokristalnih panelov ima moč nad 300 vatov, nekateri celo presegajo 400 vatov. Nasprotno so polikristalni paneli običajno manj močni. Tankoplastni paneli za sončno elektrarno imajo ponavadi nižjo učinkovitost za okoli 11 odstotkov. Vzrok je v posebnem materialu, ki se uporablja v celicah. Nasprotno monokristalnim in polikristalnim panelom, tankoplastni paneli za sončno elektrarno niso standardizirani glede na število celic. To pomeni, da se njihova moč razlikuje in je odvisna od fizične velikosti panela. Skupno gledano je torej učinkovitost kristalnih panelov precej višja.

Paneli za sončno elektrarno so bistvena komponenta pri namestitivi sončne elektrarne, zato vam svetujemo, da se pred nakupom posvetujete s strokovnjaki.