Nekoč naše babice in dedki niso imeli problemov s čim ogrevat svoje stanovanje, kot mi sedaj. Imeli so samo eno možnost in še to so bili zelo zadovoljni. Večinoma starih hiš je imelo krušno peč. Mogoče kateri mladi niti ne vedo kaj je to za eno peč, kako izgleda, mogoče samo iz kakšne slike. Mogoče ste jo videli kje v kakšni gostilni, kjer pripravljajo pice iz krušne peči. So peči, ki so del naše kulturne dediščine in so primerne za ogrevanje ter pripravo jedi. Kakovostne slovenske krušne peči še vedno izdelujejo v pečarstvo Hrovat, kjer so zelo znani na tem področju ter zelo kvalitetni.

krušne peči

Že samo ime vam lahko pove, da so krušne peči namenjene za peko kruha. Ampak v teh pečeh so pripravljali nekoč vse vrste jedi, poleg tega so se z njo ogrevali. So zidane v različnih oblikah, večinoma je bilo kurišče v kuhinji, drugi zidani del, kjer jih je grelo pa v sobi. V tej sobi so nekoč vsi spali, da jim je bilo toplo, otroci so se greli tudi na pečeh. Kmečko življenje nekoč in krušne peči v njihovih domovih je bilo zelo prijetno, toplo, ljudje so prav uživali. Malokdo je to peč še do danes obdržal, nekateri jo imajo samo, kot en okras v stanovanji, so pa še ljudje, ki tudi kuhajo oziroma pečejo v njih.

Tudi sama sem imeli možnost, da sem poskusila jedi iz krušne peči ter kruh iz nje. Starejša soseda ima še danes to prekrasno peč v svojem domu. Živi še vedno, kot nekoč, kruh iz nje pa je nekaj posebnega. Tudi vi si lahko danes omislite takšno peč. Vam povem, da boste z njo zelo zadovoljni, služi za pečenje, jedi so nekaj posebnega, bo pa tudi kot en okras v stanovanju. Samo pokličite pečarstvo Hrovat in se boste vse pogovorili in izbrali kašno krušno peč si želite.