Brusilni stroj je v mizarski delavnici nepogrešljiv stroj, ki ga morate imeti. Kvaliteten brusilni stroj vam bo omogočil varno in hitro ter natančno proizvodnjo lesnih obdelovancev in izdelkov, ki jih boste z veseljem lansirali na trg. Vaše stranke bodo gotovo zvesti kupci, ki si želijo lepih in naravnih izdelkov, ki so narejeni kakovostno. Klasična tračna brusilka je pogost brusilni stroj, ki ga ima majhna ali velika mizarska delavnica vedno pri roki.

Kakšen brusilni stroj izbrati za lastno proizvodnjo?

Tračni brusilni stroj je klasičnih dimenzij in je najbolj uporabna za vsako delavnico. Njegova delovna miza je ravno pravšnja za kakovostno delo z obdelovanci in znaša od 2200 mm do 3000 mm. Seveda je možno dobiti tudi krajše brusilke, če potrebujete namensko tako, da imate posebno proizvodnjo. Obrnite se na proizvajalca in prodajalca, da vam pomagata pri izboru brusilke.

Da je zelo uporabna, je to zato, ker je njegova miza premična v obe smeri, naprej in nazaj. Nastavljanje po dolžini pa je izjemno preprosto z nastavljivim brusnim tamponom z ročico. Trak pa lahko napnete z vzmetjo. Menjava tega pa je precej preprosta in jo lahko naredi vsak.

brusilni stroj

Brusilke se razlikujejo med seboj tudi po tem, ali dvigujete delovno mizo ročno ali pa je narejena na motor. Slednja je dosti bolj udobna in hitrejša ter natančnejša, zato se mnogi odločajo za motorizirano mizo. Nekateri pa imajo seveda rajši klasičen način in se odločijo za preprostejšo možnost brez motorja.

Izbirate pa lahko tudi modele, ki imajo različne osvetlitve mize, da boste res lahko natančno videli, kaj in kako delete z obdelovancem, da bo vaše delo kakovostno in hitro ter natančno.

Kako brusilke brusijo in delujejo?

Brusilni stroj brusi s pomočjo dolgega brusnega traku, ki je nameščen na stroj. Horizontalna delovna miza pa se premika in s tem uravnava obdelovanec, da se pod brusnim trakom premika po X in Y osi. Koliko materiala se bo obrusilo, pa sami določate s pomočjo pritisnega tampona. Tampon se pomika levo in desno, to pa mu omogoča vodilo, na katerega je pritrjen.

Ko izbirate brusilni stroj za svojo proizvodnjo, boste naleteli na kar nekaj modelov. Znotraj modelov brusilk, pa boste našli precej različnih dimenzij brusilk, tudi do 6 velikosti je na voljo za različno velike prostore in potrebe v proizvodnji. Mizarska dejavnost je namreč precej raznolika in zahteva tudi prilagajanje strojev v proizvodnji.

Posebej lahko naročite dolžinski nagib delovne mize in lastno osvetlitev po želji. Kar se tiče motorja je klasičen, po naročilu pa je možno nabaviti tudi enofaznega, če vam to pride bolj prav. Klasično sta vgrajeni dve hitrosti traku, lahko pa se vgradi pretvornik, ki skrbi za več različnih hitrosti na brusilnem traku.

Če imate veliko proizvodnjo in potrebujete močan stroj, se posvetujte s podajalcem, katerega vam svetuje, ker so nekateri stroji narejeni za ta namen in so bolj robustni ter vzdržljivi.

Vsi stroji pa imajo še dodatke in opcijske izbire raznih možnosti za pospešitev proizvodnje in za lažje delo. Odvisno je tudi od tega, kaj točno hočete in koliko budžeta ste namenili za stroj. Je pa dejstvo, boljši kot je, bolje boste lahko delali in več zaslužili. Če si takoj ne morete privoščiti novega, čeprav se vse da dogovoriti, pa vprašajte po rabljenih.