Toplotne črpalke zrak voda so primerne za tiste prostore, kjer ne morete imeti črpalke v zemlji ali nimate podtalnice. Sodobna toplotna črpalka zrak voda se lahko namesti kamorkoli v prostor. Če nimate dovolj velikega prostora za črpanje zraka, potem se lahko poveže tudi več prostorov skupaj in črpalka bo delovala brezhibno ter učinkovito, tiho in predvsem poceni. Toplotne črpalke zrak voda ne zahtevajo vzdrževanja ali vašega dela, assistance enkrat, ko jih namestite in programirate delovanje bodo delovale samodejno za vedno.

toplotne črpalke zrak voda

Toplotne črpalke zrak voda so lahko split sistemi, ki imajo dve enoti, torej eno znotraj prostora in eno zunaj. Ni pa treba, da je tako, če tega se pri vas ne more izvesti. Notranje enote so največkrat samostojne. Se pa nekateri odločijo tudi za vgrajene bojler za sanitarno vodo, kar naredi to napravo še bolj učinkovito. Dejansko gre za najcenejše toplotne črpalke zrak voda, izberete pa lahko več različic, odvisno je, kaj potrebujete in kakšna je vaša situacija. Vsaka ima pred drugimi neko prednost, za katero je posebej narejena, zato se posvetujte s prodajalcem, da vam svetuje, katero izbrati za vaš primer in prostore.

Toplotne črpalke zrak voda lahko ogrevajo na nižje temperature, kar je primerno za nizkoenergijske in pasivne hiše. Lahko pa naročite tako, ki ogreje še radiatorje na visoko temperaturo. Izberete pa lahko posebno toplotno črpalko, ki je dizajnerska, kar pomeni, da je zelo lepa in ima tudi ločen uparjalnik. Če je možno, izberite tako, ki ima zunanjo enoto za zrak. Če ne, pa lahko namestite tako, ki ima samo eno enoto in sicer notranjo.

Toplotne črpalke so za namestitev preproste, vendar se priporoča, da jo namesti izkušen mojster ter jo preizkusi. Tako boste vedeli, da je vse nastavljeno pravilno in da bo delovalo, kot je treba. So pa te črpalke zelo varne, ker imajo elektriko ločeno od vodnega sistema in ne more priti do stika.