Ko govorimo o možganski kapi, govorimo o resni zdravstveni težavi. Možganska kap lahko posamezniku v trenutku popolnoma spremeni življenje. Ravno zato je zelo pomembno, da prepoznamo znake in kar se le da hitro ukrepamo. Naj vam razkrijemo nekaj glavnih vzrokov za nastanek možganske kapi ter njene znake. Če vas pa morda zanima fizioterapija po možganski kapi, obiščite spletno stran Therapia-dom.si.

Možganska kap in njeni vzroki

Tveganje možganske kapi definitivno lahko povečajo bolezni srca, kot je na primer srčni infarkt. Gre za to, da se pri tem ustvarijo strdki krvi, kateri se lahko premaknejo vse do možganov in tako zablokirajo krvni obtok.

Najpogostejši vzrok, da do možganske kapi pride, je visok krvni tlak. Le ta namreč poškoduje stene krvnih žil, kar seveda poveča možnost za nastanek krvnih strdkov ali pa celo povzroči krvavitev v možganih. Poleg krvnih strdkov lahko pretok krvi v možgane omejijo tudi aterosklerotične obloge, ki prav tako nastanejo na stenah krvnih žil. Te obloge pa nastanejo zaradi povišanega holesterola.

Verjeli ali ne, do možganske kapi lahko privede tudi povišan krvni sladkor. Diabetes namreč poškoduje krvne žile, lahko pa tudi pripomore k nastajanju tvorbi krvnih strdkov.

Do možganske kapi pa ne pride samo zaradi že nastalih bolezni ampak tudi zaradi dednosti, premalo gibanja, debelosti, kajenja, stresa in seveda zaradi starosti.

Možganska kap

Možganska kap in njeni znaki

Najpogostejši znaki možganske kapi so lahko:

  • Nenaden občutek omotice ali izgube ravnotežja, lahko celo izguba zavesti.
  • Intenziven glavobol, pogosto brez očitnega razloga.
  • Šibkost ali nestabilnost pri hoji, lahko spremljajo nepravilni gibi.
  • Težave pri ohranjanju ravnotežja in koordinacije telesa.
  • Zamegljen vid, dvojni vid ali izguba vida na enem ali obeh očesih.
  • Nezmožnost premikanja ene strani telesa, ali samo roke.
  • Splošen občutek slabosti, katero lahko spremlja tudi bruhanje.
  • Lahko se pojavijo težave z govorom. Oseba spušča besede in jo zato slabše razumemo.

Vse zgoraj naštete znake je dobro poznati, saj boste tako lahko pravočasno ukrepali in poklicali medicinsko pomoč. S tem boste osebi izboljšali možnosti za okrevanje. Pomembno se je zavedati, da je hitra reakcija ključnega pomena za reševanje življenj. Za več informacij glede možganske kapi obiščite spletno stran Therapia-dom.si. Pri njih lahko najdete nasvete, vse od prve pomoči do okrevanja.