Človeški zobje se ne razvijejo vedno povsem pravilno, zato marsikdo potrebuje pomoč ortodonta. Korekcija zobnih nepravilnosti je dandanes dokaj lahko dostopna – otroci do 18. leta imajo ortodontske storitve krite iz ZZZS, odrasli pa morajo storitve plačati sami. A zdravje bi moralo biti vedno na prvem mestu, zato pri tem ne bi smeli preveč varčevati. Morda se komu sicer zdi, da to, kakšni so naši zobje nima prav veliko z zdravjem, a lahko vam povemo, da je od zdravja zob odvisnih veliko zdravstvenih težav ali tegob.

Ortodontija se ukvarja z zobnimi nepravilnostmi. Te lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov, ne pojavijo pa se pri vseh. Prav tako ni nekega specifičnega obdobja, v katerem se zobne nepravilnosti izrazijo – pri nekaterih se opazijo že v otroštvu, zato jih zobozdravnik napoti do ortodonta ali kakšnega drugega specialista (odvisno za kakšne težave gre), pri drugih pa se razvijajo postopoma in so lahko opazne šele v zrelem odraslem obdobju. Zobne nepravilnosti se tudi ne izrazijo pri vseh enako – nekateri imajo odprti griz, drugim zobje preraščajo drug drugega ipd. Skratka, možnosti, zakaj nekdo potrebuje zdravljenja zob, natančneje rečeno, zobni aparat, je nešteto. In ortodontija se ukvarja ravno s tem – ugotovi, kaj je z zobmi določenega človeka narobe in poskuša najti način, da te nepravilnosti popravi. Kot že omenjeno, so te storitve za otroke do 18. leta starosti zastonj, vsi ostali pa morate za zdravje svojih zob seči v žep. Svetujemo vam, da se pri različnih ortodontih pozanimate, kakšne so cene njihovih storitev, pametno je prebrati tudi mnenja predhodnih pacientov, nato pa se naročite na termin in enkrat za vselej poskrbite za zdravje svojih zob. Brez zob boste namreč zelo težko živeli – ne boste mogli jesti, se sproščeno smejati ipd.

ortodontija

Zdravje vaših zob je pomembno.

Ortodontija je zelo pomembna veja medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem zobnih nepravilnosti. Če tudi sami opazite kakšno nepravilnost v rasti svojih zob oz. to opazi zobozdravnik, nikar ne odlašajte z zdravljenjem.