Glivice na nohtih na nogahGlivice na nohtih na nogah spremenijo strukturo nohta tako, da se začne debeliti, drobiti in povzroča razne nohtne deformacije nohtov, kot so vraščeni nohti, neprijeten vonj in izgled nohta. Glivična okužba nohta je nalezljiva in trdovratna okužba. Glivice na nohtih na nogah se začnejo s spremembo barve nohtov in je videti nenevarna, zato jih veliko misli, da je ta sprememba barve nohtov posledica, neprimernih čevljev, laka za nohtov ali manjših poškodb. Okužen noht je treba čim prej začeti zdraviti, saj se nevarnost, da se bo glivična okužba razširila na cel noht veča.

V Sloveniji ima glivice na nohtih na nogah približno deset odstotkov vseh odraslih. glivice na nohtih na nogah so najpogostejše pri odraslih, v največji nevarnosti za okužbo pa so ljudje s slabi krvnim obtokom, to so večinoma starejši ljudje in ljudje s sladkorno boleznijo. Za zdravje svojih nohtov morajo biti še posebno pazljivi športniki, ki močno obremenjujejo noge, osebe starejše od petdeset let, sladkorni bolniki, osebe z glivičnim okužbam stopal in osebe z motnjami krvnega obtoka nog.

Glivice na nohtih na nogah nastanejo, ko nohti spremenijo obliko, barvo ali strukturo. Barva nohtov se spremeni v belkasto, rumenkasto ali rjavkasto, kar pomeni, da se pod nohtom širijo glivice. Okužen del se največkrat nahaja na robu nohta in potem prehaja proti njegovi notranjosti.  Če glivice na nohtih na nogah ne zdravimo, se začne noht debeliti in lomiti. Okužba lahko čez nekaj časa pripelje do popolno uničenega nohta. Glivična okužba se ponavadi začne na enem mestu in se šele potem začne širiti po nohtih, zato glivične okužbe ne prepoznamo takoj, ampak po večini šele takrat, ko je noht že preoblikovan.

Glivice na nohtih na nogah lahko zdravite sami doma z raznimi kompleti in kremami za odstranjevanje glivičnih okužb ali pa se lahko naročite na medicinsko pedikuro za nego nog.