Večina ljudi se vsaj enkrat na leto odpravi na dopust večinoma kar v tujino, saj nam nekako slovenska obala tako zelo ne diši, hkrati pa so tudi cene namestitev na slovenski obali višje kot v tujini. Vendar pa se praktično vsak komaj da usede pred računalnik in raziskuje, kje bi preživel letošnji dopust in ko se enkrat usede, praviloma naredi ožji izbor in v kratkem tudi izvede rezervacijo. Ampak, ali se vam zdi, da je to vse, kar je treba v naprej urediti za dopust, zadnji dan pa se pripravi le še prtljaga?

Nikakor ne, saj je treba poskrbeti tudi za zdravstveno zavarovanje za tujino. Ureditev zdravstvenega zavarovanja za tujino mora biti izvedena vsaj toliko časa v naprej, da lahko začne veljati in da domov prejmete vsaj vse papirje. Vseeno pa je še najboljše reči, da si je zdravstveno zavarovanje za tujino priporočljivo urediti takrat, ko si tudi rezervirate dopust. To je praktično narediti šele takrat, ker točno veste, kam boste šli in v kolikor se odločite za Hrvaško, velja, da imajo zavarovalnice pri nas za Hrvaško praviloma drugačno in bolj ugodno zdravstveno zavarovanje za tujino, medtem ko imajo zdravstveno zavarovanje za tujino za vse preostale države malo dražje. Hkrati pa se vam ureditev zdravstvenega zavarovanja za tujino splača izvesti že ob rezervaciji namestitve zato, da slučajno ne pozabite to sploh storiti.

zdravstveno zavarovanje za tujino

Seveda pa tu predpostavljamo, da se sploh zavedate, da je zdravstveno zavarovanje za tujino nujno potrebno in da vam kartica, ki jo ZZZS brezplačno izstavi in pošlje na podlagi izpolnjenega obrazca, tudi slučajno ne krije vsega, kar potrebujete. Če zdravstveno zavarovanje za tujino ne uredite v naprej, ste na dopustu enostavno izpostavljeni tako velikemu riziku, da bi bilo bolje, da se tega sploh ne zavedate.

Tu morate računati, da je lahko vrednost bolnišničnega zdravljena ali pa samo zdravljenja v  ambulanti, višja kot pri nas, hkrati pa tudi, da je treba urediti prevoz iz tujine v slovensko bolnišnico, vse skupaj uskladiti in za to nikakor ne morete reči, da je majhen znesek, če pa imate zdravstveno zavarovanje za tujino urejeno, pa je to za vas brezplačno.  Sicer vam bo slovenska zavarovalnica nekaj tega stroška pokrila, ampak morate vedeti, da ne v celoti in tudi, da so zdravstvene storitve v tujini praviloma dražje kot pač so pri nas.