Tudi vi občasno, še posebej zjutraj ali po daljšem počitku, občutite bolj ali manj močno bolečino v peti? Vzrok je lahko trn v peti, ki lahko marsikomu predstavlja veliko težavo za neovirano življenje. Preberite, kako si pomagati, ko imate težave s trnom v peti in ponovno zaživite lahkotno ter brez bolečin.

Trn v peti ne pomeni, da ste se nabodli na vrtnico in imate sedaj dobesedno trn v peti, ki bi ga morali odstraniti, temveč s tem izrazom poimenujemo kostni izrastek, ki se pojavi na peti oz. petnici in je usmerjen proti stopalnemu loku. Dolžina tega trna se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, tudi sama oblika je različna – koničasta, poličasta ali kljukasta. Kot že omenjeno, trn v peti ni vedno vzrok za bolečino (ta je prisotna le pri enem izmed dvajsetih ljudi), prav tako pa ne pomeni vsaka bolečina v peti tega, da imate trn v peti. Bolečine v peti lahko nastopijo zaradi številnih vzrokov, zato je najbolje, da takoj, ko začutite bolečino, obiščete zdravnika. Omenjena tegoba lahko doleti prav vsakega, a vendar tako kot za vsako bolezen obstajajo nekateri dejavniki, ki povečajo možnost za njen nastanek. V tem primeru so to denimo starost, prekomerna telesna teža, položaj stopala (normalno vs. plosko stopalo), spol (v populaciji do 49 let se tvorba pogosteje pojavi pri ženskah – morda zaradi nošnje čevljev z visoko peto), artritis … Kakorkoli že, obstajajo različni načini, kako si pomagati pri omenjeni tegobi, še največ o zdravljenju pa vam bo znal povedati osebni zdravnik, zato ga le obiščite. Sicer pa za trnom v peti trpi približno eden posameznik na deset ljudi, tako da tovrstna tegoba niti ni pretirano pogosta, a niti ni tako redka.

trn v peti

Trn v peti lahko povzroča bolečine.

Bolečine v peti se lahko pojavijo zaradi različnih vzrokov, eden izmed njih je tudi trn v peti. Več o omenjeni tegobi vam bo znal povedati osebni zdravnik, ki vam bo tudi predstavil načine zdravljenja.