Vsi, ki imate radi glasbo s področja nekdanje skupne države Jugoslavije, ste zagotovo slišali za ime Toše Proeski. Gre za eno največjih zvezd iz sveta glasbe in zabave, ki je na žalost številnih oboževalcev po vsem svetu, tragično in veliko prezgodaj preminula v grozljivi avtomobilski nesreči 16. oktobra 2007 na avtocesti v okolici Nove Gradiške na Hrvaškem. Na srečo pa njegova bogata glasbena zapuščina, zahvaljujoč njegovim oboževalcem, živi dalje in Toše Proeski kljub relativno kratki glasbeni karieri še vedno uživa status enega največjih pop artistov nekdanje skupne domovine.

Toše Proeski

Toše Proeski

Že v rani mladosti je Toše Proeski izkazoval svojo nadarjenost za glasbo in petje, tako je denimo že leta 1996 in 1997 zmagal na otroškem glasbenem festivalu v makedonskem Prilepu. Svoj prvi album je izdal pri 18. letih, in kmalu zatem začel polniti dvorane in štadione po Makedoniji. Tako je leta 2001 v Skopju razprodal pet zaporednih koncertov in bilo je jasno, da je na obzorju nova glasbena super zvezda. Toše Proeski je bil eden redkih pop glasbenikov v naši regiji, ki je bil tudi zares šolan vokalist. Po končanem študiju na skopski glasbeni akademiji je svoj vokal razvijal še v New Yorku, ob pomoči slovitega Williama Reya, ki je med drugim sodeloval tudi z (še bolj slovitim) Pavarottijem.

Od leta 2003 dalje je Toše Proeski užival status enega najbolj zaželenih pop artistov tudi v vseh ostalih državah bivše Jugoslavije, redno je polnil dvorane v vseh večjih mestih, tudi v Sloveniji pa je veljal za izjemno priljubljenega in vedno dostopnega fanta. V začetku leta 2007 je izdal tudi svojo (edino) pesem v slovenskem jeziku, ki je kar nekaj tednov kraljevala na vseh slovenskih glasbenih lestvicah. Žal pa je njegovo življenje in bodočo nedvomno izjemno kariero prekinila prometna nesreča, ki ga je med nesmrtne uvrstila pri nepolnih 27. letih. Tudi po njegovi smrti pa njegove pesmi ostajajo zelo priljubljene, njegova založba pa je izdala tudi nekaj albumov s posnetki, ki začasa njegovega življenja še niso bili uvrščeni med izdane nosilce zvoka.