Sončne elektrarne so zanimiva naložba, ker lahko proizvajate lastno elektriko in jo shranjujete v omrežje, ko pa ni dovolj sončnih dni in je pomanjkanje elektrike, dobite elektriko iz omrežja, kjer se je hranila. Več o sončnih elektrarnah si preberite na https://www.termoshop.si/soncne-elektrarne. Če se sprašujete, katero bi nabavili, je najbolje, da se posvetujete z mojstrom in strokovnjakom, ki bo pregledal vašo stavbo ali avto, počitniško prikolico in svetoval, kaj nabavite.

sončne elektrarne

 

Ni vseeno, katere panele boste kupili oziroma katere sončne celice, ker obstajajo tri vrste. Najcenejše amorfne niso draga, je pa njihova slaba lastnost to, da imajo majhen izkoristek, smai7 %, poleg tega jih morate kupiti večjo kvadraturo, da se doseže dober efekt, če imate sploh dovolj prostora za to.

Sončne elektrarne so ekološko zelo sprejemljive, kajti uporabljajo samo obnovljivo sončno energijo za svoje delovanje, ki nikoli ne izgine in se ne izrabi. Težava je samo takrat, ko so oblačni dnevi, jeseni in pozimi, ko ni sonca in elektrarna deluje slabše, samo s polovično ali četrtinsko močjo. To pa pomeni, da lahko sončne elektrarne celo proizvedejo premalo električne energije za celotno oskrbo stavbe, zato je potrebna alternativna rešitev.

Če so sončne elektrarne samostojne, avtonomne, potem ni druge rešitve, ker ne morete dovolj elektrike shraniti na zalogo, saj baterije, akumulatorji še niso dovolj razviti za to. Če pa so sončne elektrarne priklopljene na sistem javne električne energije, potem lahko poleti odvečno energijo shranijo v omrežje ter jo pozimi črpajo iz njega. Če so jo poleti pridelala več, kot so jo porabile pozimi, potem je dobiček, drugače v nasprotnem se doplača porabljena električna energija.

Če je taka elektrarna priklopljena na sistem, je upravičena tudi do državne subvencije, zaradi česar se investicije v sončno elektrarno splača in se povrne že po treh letih, do največ pet let. Najbolje pa je, da vam jo namesti izkušen strokovnjak.