Dojenček v prvih mesecih večji del svojega življenja prespi, prav zaradi tega je še kako pomembno, kakšna je njegova otroška posteljica.

Otroške posteljice

Na voljo so najrazličnejše otroške posteljice, ki se med seboj razlikujejo glede na material, velikost in tudi glede na proizvajalca. Strokovnjaki svetujejo, da se pri nakupu otroške posteljice raje odločite za nekoliko večjo. Slednje pomeni, da boste takšno posteljo lahko imeli dalj časa. Poudariti je potrebno, da se tudi nekatere večje postelje da spremeniti v manjše, primerne za dojenčke oziroma za majhnega otroka. Otroci zelo hitro rastejo. Nikakor ni smiselno, da bi otroci spali v premajhnih posteljah, saj slednje neugodno vpliva na njihov razvoj hrbtenice. Nekoliko dražje otroške posteljice staršem omogočajo, da lahko poljubno nastavljajo tudi otrokovo ležišče oziroma višino ležišča. Slednje je pomembno predvsem v prvih mesecih otrokovega življenja, kjer je priporočljivo, da otrok spi nekoliko višje, saj ga tako lažje dosežemo in tudi vidimo. Nekatere posteljice imajo tudi možnost odstranitve stranice, kar je predvsem uporabno v primeru, da želimo posteljico pristaviti k naši postelji. Pri nakupu otroške postelje moramo biti pozorni tudi na dvigovanje in spuščanje otroške stranice. Zavedati se moramo, da bodo otroci slej kot prej zrasli in da bodo želeli sami zlesti iz posteljice, v slednjem primeru je še kako pomembno, da so stranice dovolj visoke in da ni prevelikega razpona med letvicami na ograjici, preko katerih bi lahko otrok zlezel ali se celo zagozdil. Priporočljiv razmak med letvicami je tako okoli 8 cm, več nikakor ni priporočljivo, saj se lahko otrok kaj hitro zatakne med letvice in se poškoduje. Pri posteljici je pomembno tudi samo ležišče. V prvih mesecih in letih bi naj otroci spali na čim tršem ležišču, slednje je seveda pomembno za pravilen razvoj hrbtenice.

Otroška posteljica naj bo ličnih, preprostih oblik in enostavne za čiščenje. Pomembno je tudi, da so iz čim bolj naravnih materialov.