BeljakovinePrehrana športnikov se razlikuje glede na njihove želje in potrebe treningov pa tudi glede na cilj, ki ga želijo doseči: povečanje mišične mase zahteva drugačen vnos hrane v telo kot izguba telesne teže. Športna prehrana torej niso samo različni prehranski dodatki in proteinski napitki, temveč optimalno razmerje med vnosom beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, čeprav brez klasičnih proteinskih praškov in vitaminskih tablet v večini primerov ne bo šlo.

Ne glede na to, ali želite izgubiti/pridobiti na teži ali si želite zgolj povečati mišično maso, je ključ v pravilni razporeditvi obrokov, ki naj bi jih v manjših količinah uživali 5 do 6-krat dnevno.  V kolikor ste nezadovoljni z vašo težo, morate zaužiti manj ogljikovih hidratov ter povečati vnos beljakovin. Športna prehrana v obliki različnih beljakovinskih napitkov vam bo pri tem gotovo v veliko pomoč, saj napitki manj obremenjujejo metabolizem kot direktno uživanje mesa, jajc ter drugih beljakovinskih virov. Čeprav morate v primeru, da želite izgubiti telesno težo, omejiti vnos ogljikovih hidratov, naredite to smotrno, saj se vam lahko v nasprotnem primeru izgubljeni kilogrami hitro povrnejo (jo-jo efekt). Optimalen vnos ogljikovih  hidratov na kilogram telesne teže je 5g, zato ta vnos nekoliko zmanjšate  v kolikor želite doseči zadano težo.

Če pa si želite pridobiti na mišični masi, morate seveda povečati vnos beljakovin. V tem primeru je optimalen vnos beljakovin okoli 2 g na telesno težo, pri povprečni teži 75 kg torej 150 g beljakovin na dan. Športna prehrana, ki vam pride v tem primeru v poštev, so različni beljakovinski napitki s sirotko, jajca (predvsem beljak), ki je priporočljiv za zajtrk, skuta, piščančje in goveje meso. Nikar ne pozabite na obrok pred in po treningu, saj je telo takrat najbolj pripravljeno za absorbiranje različnih živil. Ne glede na to kaj želite doseči, zadajte si realen časovni plan!