ParketarstvoČlovek se srečuje z obdelovanjem lesa že od samega začetka. Sedaj, še tisoče in tisoče let pozneje, se ne moremo ločiti od njega. Verjetno si veliko ljudi želi, da ko se ozre po svojem domu, vidi lepo pokrita tla s parketom. Prednost oz. “bistvo” parketa so njegove surovine pridobljene iz narave kar nam daje večji občutek domačnosti in visoke kvalitete.

Na srečo pa je parketarstvo od jamskega človeka zelo napredovalo. Na področju parketarstva, imamo dandanes na voljo ogromno vrst lesa.  Parketarstvo uporablja veliko vrst najrazličnejših vrst lesa iz celega sveta. Najpogosteje uporabljene vrste lesa so oljka, ki odlično uspeva v Sredozemlju, Kanadski in Evropski javor, zelo uporabljen ter kvaliteten je Afriški oreh, jesen, bukev, mogočni in trdni hrast in češnja katera, da pridih češnjevo rdeče barve. Seveda pa se najde tudi parket katere osnova je iglavec (macesen, jelka/smreka in bor).

Velika prednost in užitek pri hoji po parketu je, da ko stopaš po njem, te ne prešine kurja polt, kakor pri podlagi s keramičnimi ploščicami. Za razliko od njih je parket prijeten na dotik, upogljiv, seveda je to odvisno od vrste lesa, in ima poseben pridih narave.

Parketarstvo je panoga, kjer tehnologija stalno napreduje. Zato lahko pri polaganju izbiramo med gotovim oz. dvoslojnim parketom, kateri omogoča tudi talno gretje ter panelnim parketom, katerega odlikuje hitra ter preprosta montaža, saj ga ni potrebno lepiti na površino. Masivni oz. klasični parket je na tržišču najdlje časa zato ima tudi najdaljši sloves. Za njegovo popolnost pa ga je potrebno brusiti, kitirati in lakirati/oljiti. Lamelni parket daje videz mozaika ter je lahko sestavljen iz več vrst lesa. Na voljo so še druge vrste kot so lam in kant/tehno parket.

Izbira parketa kateri bo vašemu prinašal udobje, razkošje ter domačnost, ja popolnoma vaša izbira. Parketarstvo nas povezuje s naravo.