AvtosedežiPri avtosedežih sta pomembna varnost in udobje.

Dejstvo je, da mora otrok, ki je mlajši od 12 let in manjši od 150 centimetrov, po zakonu med vožnjo sedeti v varnostnem sedežu. Pa naj ne bo kazen tista, zaradi katere boste otroka pripenjali v avtosedež. Naj bo otrokova varnost odločilna. Ne varčujte pri nakupu ustreznega avtosedeža in izberite takega, ki bo resnično poskrbel za varnost vašega otroka.

Med seboj se avtosedeži razlikujejo po starostni skupini, kateri so namenjeni, ter po teži, ki temu ustreza. Po tem ločimo pet skupin sedežev:

– 0; do 10 kilogramov

– 0+; do 13 kilogramov

– I; od 9 do 18 kilogramov

– II; od 15 do 25 kilogramov

– III; od 22 do 36 kilogramov

Avtosedeži se ločijo tudi po načinu pritrditve v avto – imamo avtosedeže s klasičnim sistemom pritrditve z avtomobilskim varnostnim pasom, v zadnjem času pa so zelo iskani avtosedeži s sistemom isofix (s pritrdilnim trakom ali z oporno nogo). Namestitev z isofixom je preprosta in avtosedeži so na ta način bolje pritrjeni. Poleg tega lahko izbirate še med različnimi proizvajalci, kateri imajo vsak svoje prednosti. Pri vsem tem je predvsem pomembno to, da izberete tak avtosedež, v katerem se bo otrok počutil udobno.

Ste vedeli, da imajo avtosedeži povprečno življenjsko dobo štiri do pet let? Pri tem ne pozabiti, da so v primeru prometne nesreče avtosedeži potrebni menjave, seveda obstaja tudi možnost, da avtosedež pošljete proizvajalcu na testiranje, ali je še dovolj varen.

Kar je še pomembno je to, da imajo vsi avtosedeži priložena navodila, kako jih pravilno namestiti v avto. Dovolj je, da ta navodila vsaj enkrat pozorno preberete in že boste vedeli, kako pravilno ravnati. Seveda se lahko za kakršnakoli dodatna vprašanja vedno obrnete na trgovca ali proizvajalca.

Avtosedeži so pomembni za varnost otrok v avtu, zato bodite dosledni in pripenjajte otroka, tudi če greste le na kratko vožnjo. Ne pozabite, na cesti niste nikoli sami, zato vaša in otrokova varnost nista odvisni (le) od vaše vožnje. Hitro se lahko zgodi nesreča, tudi če se vsi udeleženci v prometu po najboljših močeh trudijo upoštevati zakone in predpise.