IgračeIgrače so otroku nepogrešljiv pripomoček pri preživljanju brezskrbnih otroških dni. Dobre igrače imajo poleg prvenstveno igralne vloge in funkcije tudi elemente in lastnosti, ki spodbujajo k učenju, kreativnosti, pridobivanju delovnih navad, sposobnosti odločanja, kreiranja, ustvarjanja in spreminjanja začrtanih idej ter podobno.

Pri tem seveda starši, varuške, strici, tete, prijatelji in znanci, ki otroška obdarujejo radi pretiravamo. Želimo, da bodo igrače ustrezale nekim našim željam in zahtevam, ki smo si jih predstavljali pred samim nakupom na podlagi izkušenj ali zgolj predstave. V otroškem svetu, načinu razmišljanja in dojemanja imajo funkcije igrače nek čisto svoj pomen, smisel in namen. Zato je potrebno pri tem otroku pustiti svobodo, omejevati ga je smiselno zgolj v vzgojne namene, ko z razposajeno igro otrok nehote začne na igrači povzročat škodo, ki privede do poškodb, ne le igrače ampak lahko tudi otroka.

Pri izbiri igrače je poleg tega potrebno razmišljat o namembnosti, predvsem pa primernosti otrokove starosti, velikosti in teži. Majhnemu nadobudnežu je tako ni primerno kupovati tehnično zahtevnih igrač, katere imajo včasih še odrasli probleme sestavit v neko smiselno celoto ali iz nje izvabit in uporabit vse funkcije, ki so ji bile namenjene ob proizvodnji. Otroku poleg tega ni ravno modro kupovat prevelikih igrač, ki jih v skrajnem primeru niti prenašat ne more, pa tudi zavedati se ne more, kaj pomeni teža igrače, ki je blizu njegovi lastni teži, ter vse neljube posledice, ki se lahko zgodijo z razposajeno uporabo takšne igrače. Vsi, ki otroka obdarujemo brez dvoma hočemo otroku najboljše, zato se nam v dobri veri zdi smiselno pretiravati z velikostjo, številom funkcij, zapleteno sestavo in podobnimi lastnostmi, ki se kasneje na žalost izkažejo kot nesmiselno pretiravanje brez smisla in uporabne ali vzgojne vrednosti

Pri izbiri igrače je velikokrat modro za nasvet povprašati vse, ki so z njimi že imeli opravka pa naj si gre za prodajalce ali prodajne svetovalce v trgovini ali pa prijatelje, sorodnike, znance, ki so takšne ali podobne igrače že kupovali ter imeli priložnost opazovati otrokovo obnašanje in igranje z njo.  Prodajalci so tu najbolje usposobljeni, saj imajo na eni strani podporo proizvajalca in zastopnika, ki ima vedno bogate informacije o tehničnih, funkcionalnih in drugih lastnostih.  Poleg tega v vlogi prodajalca komunicirajo z kupci,  ki jim zaupajo svoje izkušnje, pogled, zahteve pa tudi kritike. Ne nazadnje pa ima vsaka male večja otroška trgovina tudi igralni kotiček, tako lahko prodajalec najboljšo informacijo dobi od otok, ki se igrajo z igračami v trgovini.