Če želimo postati turistična dežela, moramo poskrbeti tudi za to, da bomo zagotovili čim več turističnih kapacitet – vse od hotelskih sob pa do apartmajev. Oddajanje apartmajev je lahko kar dobičkonosen posel, a nikar pretirano ne »navijajte« cen, sicer ne boste imeli prav veliko obiska.

Kje in kako promovirati svoje apartmaje?

Če ste tudi vi novi v tem poslu, vam bo verjetno koristilo par nasvetov in informacij glede same promocije. Če boste namreč zgolj opremili svoje apartmaje in pred hišo izobesili napis »oddajanje apartmajev«, vas verjetno ne bo obiskalo prav veliko ljudi, saj sploh ne bodo vedeli za vas. Zato je ključna promocija. Svoje turistične kapacitete lahko oglašujete na različnih spletnih straneh, ki so namenjene prav turistom, ki iščejo nastanitve – takšne strani so recimo Booking.com, Airbnb, Expedia. A če hočete postaviti svojo spletno stran za oddajanje apartmajev in jo nato tudi učinkovito upravljati, rabite že kar nekaj tehničnega znanja, ki ga pač nimamo vsi, ker nas tovrstne zadeve niti ne zanimajo. Pa nič za to – za postavitev strani, upravljanje in ostale stvari, ki pritičejo temu, lahko najamete posebno agencijo, ki se ukvarja prav s tem: za vas uredijo vse glede promocije vaših apartmajev.

Kako izgleda sodelovanje s tako agencijo za oddajanje apartmajev?

Zelo preprosto – obiščite njihovo spletno stran in si oglejte njihovo ponudbo. Običajno imajo namreč pripravljenih nekaj različnih paketov, ki se razlikujejo po tem, kaj vse naredijo namesto vas. Nekateri paketi vključujejo možnost, da zaposleni pri njih namesto vas postavijo spletno stran z vašimi apartmaji in te profile nato redno posodabljajo. Iščejo dodatne možnosti oglaševanja za vas in spremljajo trende ter potrebe turistov. Namesto vas lahko celo fotografirajo okolico vaših apartmajev ter sestavijo krajše ali daljše promocijske video vsebine, ki jih nato objavijo na vaših spletnih straneh in profilih na socialnih omrežjih. Agencija vam nudi tudi možnost, da 24/7 preko telefona ali maila komunicira z vašimi strankami, prav tako pa lahko odgovarjajo na vse komentarje in kritike, ki se pojavijo na spletnih straneh. Prav tako uredijo vse formalne obveznosti, recimo prijavijo vas na Ajpesu in eTurizmu, nato pa Ajpesu pošiljajo mesečna poročila vaše dejavnosti. Urejajo lahko vse v zvezi z nastanitvijo gostov, jih odjavijo in prijavijo, zanje sestavijo različne pakete, komunicirajo celo s čistilnim servisom in še več. Ponudba se razlikuje od paketa do paketa, zato je najbolje, da obiščete njihovo spletno stran in jih tudi osebno kontaktirate – tako se boste še najlažje dogovorili o vsem podrobnostih.

oddajanje apartmajev
Zakaj je smiselno najeti agencijo?

Agencijo je smiselno najeti, če se želite izogniti obilici dela s turisti ali pa enostavno niste vešči v tem. Oddajanje apartmajev namreč nikakor ni tako preprosto kot se morda zdi na prvi pogled – vsi tisti, ki se s tem že ukvarjajo vam bodo zagotovo znali povedati, koliko časa, truda, volje in energije je potrebnih za to. Tu je cel kup postopkov, usklajevanja in birokracije, kar lahko pošteno načne vaše živce in vam pokvari kvaliteto vašega zasebnega življenja, prevelik stres pa ima lahko tudi resne posledice za vaše zdravje. Prepustite tovrstne zadeve profesionalcem, vi pa prihranite na času, ki bi ga sicer namenili ukvarjanju z apartmaji in se raje posvetite svoji družini, prijateljem in hobijem. Izvrstna ideja, kajne, tole z agencijo – vi se odločite, da boste nekaj zaslužili z oddajanjem apartmajev, nato vso delo v zvezi s tem prepustite profesionalcem, na koncu meseca pa ste vseeno vi tisti, ki poberete zaslužek za oddajanje apartmajev.