Eden od pomembnejših vidikov vsakega posameznika je, da ima urejeno dopolnilno zavarovanje, ki je izjemnega pomena pri vseh zdravstvenih obravnavah. V kolikor zavarovanja nimamo urejenega nas največkrat čaka streznitev ob izstaviti računa za zdravstveno storitev. Lahko rečemo, da nam dopolnilno zavarovanje nudi določeno finančno varnost, saj nam krije razliko do polne zdravstvene obravnave. Osnovno zdravstveno zavarovanje je krito s strani delodajalca v kolikor smo zaposleni, za dodatno zdravstveno zavarovanje pa poskrbi posameznik.

Ko urejamo dodatno oziroma dopolnilno zavarovanje pri čemer smo že omenili, da zanj poskrbi posameznik sam. Urejeno dopolnilno zavarovanje mora imeti posameznik, ki se mu je iztekel status študenta, ko posameznik dopolni 26 let, ob sklenitvi pogodbe o zaposlitvi, odprtju lastnega podjetja.. za dodatno zavarovanje pa mora poskrbeti tudi vsak posameznik, ki pride na delo v Slovenijo.

Dodatno zdravstveno zavarovanje je danes moč skleniti hitro in enostavno, tudi preko spleta. Na voljo vam je več zavarovalnic, ki ponujajo dodatno zavarovanje. Premije so si načeloma enotne, lahko se razlikujejo določene bonitete ter ostale ugodnosti, ki jih lahko pridobite kot redni komitent pri določeni zavarovalnici. Ko opazite različno zavarovalno vsoto pri določenemu posamezniku, je potrebno vzeti v zakup več dejstev saj je višina premije odvisna tako od neprekinjenega časa zavarovanja predvsem pa zavarovalne dobe.

Kadar smo v postopku in bi želeli urediti dopolnilno zavarovanje je potrebno biti pozoren na zakonske roke. Kaj hitro se nam namreč lahko zgodi, da nam zavarovanje ne steče takoj naslednji mesec. Ko pa je le to prekinjeno zaradi nerednega plačevanja, je potrebno počakati tri mesece na ponovno veljavnost dopolnilnega zavarovanja.

V  Sloveniji imamo urejene zdravstvene kartice na kateri so navedeni naši osebni podatki. Prav tako zdravstvena kartica vsebuje podatek o naši zavarovalni številki s pomočjo katere lahko na spletni strani ZZZS tudi preverite ali imate urejeno tako osnovno kot tudi dodatno zdravstveno zavarovanje. Vsekakor je dobro pravočasno urediti dopolnilno zavarovanje, poiščite dovolj informacij in ga čim prej sklenite v kolikor tega še niste uredili.