Ne glede na to, kakšna je višina našega balkona, je pomembno, da na njem zagotovimo primerno ograjo in s tem seveda varnost. Balkonske ograje so med nami že od nekdaj, a z modernizacijo življenja nasploh te dobivajo številne druge moderne in raznolike podobe.

Zakaj naš balkon opremiti z ograjo?

Že sami balkoni so arhitekturni okras naše hiše, z dobro izbiro balkonske ograje pa lahko objektu z naravnimi materiali doprinesemo prav poseben dodaten čar. Les je material, ki je v gradnji hiš prisoten že od nekdaj in zdaj se že leta in leta uspešno prebija tudi v moderne arhitekturne smernice. Prinaša občutek domačnosti modernim izbiram in je hkrati sposoben stati ob boku vsem ostalim materialom tako po izgledu kot s svojo kvaliteto.

balkonske ograje

Glavna funkcija balkonske ograje je seveda v prvem planu zagotavljanje varnosti, sploh zaradi višin, na katerih se gradijo balkoni. Pomembna je predvsem zaradi mlajših članov družine, ki še niso tako zavedni potencialnih nevarnosti in njihova otroška radovednost korak pogosto pelje predaleč. Z ustrezno ograjo lahko brez skrbi uživamo na zraku in dobimo delček narave, ne da bi prestopili prag naše hiše. Poleg zagotavljanja varnosti nam balkonske ograje nudijo diskretno zaščito pred sosedskimi pogledi, ki se bodo pač mogli zadovoljiti s pogledom na našo prelepo ograjo, ki jo lahko še dodatno okrasimo z okrasnimi koriti za cvetlice in ostalo zelenje.

Če nam balkon morda služi za namensko gojenje koritnih zelišč ali pa si na njem želimo veliko sonca tudi pod višino ograje, se pač odločimo za bolj odprto ograjo. Skratka, lahko jo res v popolnosti prilagodimo lastnim potrebam, pri tem pa ne rabimo žrtvovati njenega izgleda.

Ograja je lahko tradicionalna, ni pa nujno.

Kot za vse ostale stvari, je tudi pri izbiri balkonske ograje pomembno, da temu namenimo nekaj razmisleka. Smiselno si je dobro ogledati sam objekt in izbrati ograjo tudi z vidika optimalnega vizualnega zadovoljstva.

Pri Mizarstvu Hrovat lahko izbiramo med številnimi vzorci – na voljo so nam tradicionalne balkonske ograje z bujnim okrasjem, lahko pa se odločimo tudi za moderno ograjo iz samih čistih linij. Ne glede na to, za katero se odločimo, so vse njihove balkonske ograje izdelane iz visoko kvalitetnega, večinoma smrekovega lesa iz Savinjske doline. Ta je umetno posušen, obdelan s sodobnimi stroji in tudi dvakrat brušen za res dodelane izdelke.

Izgled balkonske ograje je popolnoma v naših rokah.

Ko izberemo obliko in dizajn same ograje za naš balkon, nas čaka še zadnji korak. Odločimo se lahko za ograjo z naravnim videzom, ali pa izberemo za dodatno popestritev tudi barvanje naše balkonske ograje z vodnimi ali sintetičnimi premazi, ki les hkrati tudi zavarujejo pred negativnimi vremenskimi vplivi. Če nam le ena barva ni dovolj, imamo na možnost tudi izbiro raznih vzorcev in tako res dodelan izgled, ki se bo kar najbolj podal k našemu objektu. Da pa še bolj podaljšamo življenjsko dobo naše lesene balkonske ograje, jo lahko dodatno zaščitimo še s postopno impregnacijo.

Mizarstvo Hrovat nudi montiranje balkonskih ograj povsod po Sloveniji, pred samo montažo moramo le zagotoviti železno konstrukcijo, ki pa nam jo po želji v sodelovanju z drugimi obrtniki lahko uredijo tudi pri njih.