Toplotne črpalkeSe ogrevate na kurilno olje? Potem ste se zagotovo že kdaj upravičeno jezili nad povišanjem cen kurilnega olja, saj je ta najdražji med energenti za ogrevanje, hkrati pa tudi najbolj škodljiv za okolje. Naj vas potolažimo, saj obstajajo tudi alternativni načini ogrevanja, ki so cenejši in prav tako energetsko učinkoviti. Med te prav zagotovo spadajo toplotne črpalke. Več na strani http://www.nasveti.net/toplotne-crpalke.

Toplotne črpalke imajo zelo visok izkoristek energije, saj iz 3 kW energije, ki jo prejmejo iz okolja, ustvarijo za 4 kw ali več toplotne energije, pri tem pa porabijo le 1 kw električne energije. Delujejo na principu črpanja toplote iz okolice, ki jo nato uporabijo za ogrevanje prostorov in sanitarne vode. Pri tem lahko toplotne črpalke uporabljajo vodo, zemljo ali zrak. Sestavljene so iz uparjalnika, kompresorja, kondenzatorja, dušilnika in tekočega hladilnega sredstva. To hladilno sredstvo se ob prejemanju toplote iz okolice spremeni v plinasto stanje, ki nato doseže kompresor, kateremu se zaradi povišanja tlaka dvigne temperatura. Ta vroča para v kondenzatorju spet preide v tekoče stanje in segreva talno vodo, katera se uporabi za ogrevanje prostorov.

Kot smo že omenili, lahko toplotne črpalke zajemajo toplotno energijo iz vode, zemlje ali zraka. Toplotna črpalka voda-voda ima zelo visok izkoristek, saj ima podtalna voda skozi vso leto konstantno temperaturo. Vgradnja takih črpalk je nekoliko zahtevnejša, potrebujemo pa tudi soglasje Agencije RS za okolje. V primeru, da pri nas nimamo na voljo dovolj podtalne vode, se je smiselno odločiti za toplotno črpalko zemlja-voda, ki izkorišča toploto, shranjeno v zemlji. Tako nam pozimi služi za ogrevanje prostorov in sanitarne vode, poleti pa odvečno toploto prečrpa v zemljo in tako poskrbi, da so naši prostori dovolj hladni. Če se nahajate na območju, kjer zelo pogosto pihajo vetrovi, se splača investirati v toplotno črpalko zrak-voda. Učinkovitost takšne toplotne črpalke je nekoliko nižja kot pri drugih vrstah, saj je za optimalno delovanje potrebna temperatura, višja od 5°C, zato pa je tudi najcenejša izmed različic. Postavimo jo lahko zunaj ali znotraj prostorov.