Zdrav duh v zdravem telesu, pravijo. Športen duh v športnem telesu bi verjetno tudi držalo. Pot do tega omogoča športna prehrana, ki je v današnjem času precej dostopna širši množici.

športna prehrana

športna prehrana

Športna prehrana je nekaj, kar sicer v svetu povzroča kar nekaj polemik o tem, ali je zdrava ali ne. Medtem, ko so nekateri prepričani, da športna prehrana pač ne more škoditi, drugi zatrjujejo, da gre le za hitrejšo pot do vidnih rezultatov, ki le te sicer prinaša, vendar pa posledično na zdravju pušča določene posledice. Pri odločanju o tem je pomembno, da vemo, kaj določena športna prehrana vsebuje, kakšne so njene sestavine in v kolikšnem procentu jo je pametno uživati. Ni nujno, da bo športna prehrana prinesla vidne rezultate, vedno jo je namreč potrebno kombinirati s treningi. Sama športna prehrana namreč ni dovolj, proteini in podobne zadeve pač mnogo bolje delujejo ob redni športni aktivnosti. Če te ni, tudi športna prehrana ne prinaša takih rezultatov, kot bi jih morala oziroma kot je bilo obljubljeno, ko smo določen izdelek kupili.

V vsakem primeru je pomembno, da se zavedamo, da športna prehrana ni nekaj, s čimer je dobro pretiravati. V mejah normale ne prinaša posebej škodljivih učinkov, vendar pa je njena zloraba lahko nevarna za posameznikovo telo. Zato je pametno, preden se športna prehrana uvede v naš jedilnik, povprašati kakšnega trenerja ali drugega strokovnjaka o tem, kdaj, koliko in kako. Ta nam bo tudi pojasnil, kakšne kombinacije so najboljše, kakšen trening naj zraven izvajamo in kako pomembno je uživati tudi klasično hrano. Pomanjkanje slednje je namreč prav tako lahko škodljivo, kljub temu, da imamo občutek, da z raznimi nadomestki v telo tako ali tako vnesemo vse, kar to potrebuje. Najbolje je vsega po malo in ničesar preveč, nekaj športne aktivnosti, pri prehrani pa predvsem raznolikost in kombinacija obojih – športne in klasične.