Prenapetostna zaščita je naprava, ki ščiti vaš dom in naprave, ki delujejo na elektriko, pred električnimi udari ter prenapetostnimi nihanji. V slabem omrežju se nihanja dogajajo pogosto. Električni udari se zgodijo ob nevihtah in če jih povzroči kakšna naprava. Vsekakor pa ni vsaka prenapetostna zaščita primerna za vse. Pri nas so v porasti in v večinski prodaji take zaščite, ki dejansko nič ne zaščitijo, le nekolik zavarujejo naprave pred prenapetostnimi nihanji. To so naprave, ki stanejo do 300 evrov, medtem ko tiste, ki stanejo nad 400 ali še bolje okoli 1000 evrov, so prave, ki rs ščitijo vaše naprave tudi pred stelami.

prenapetostna zaščita

Prava in močna prenapetostna zaščita je draga, vendar ne toliko draga, kot potem stanejo naprave, ki jih strela uniči ali izguba podatkov in celo sežig električnih kablov. Če imate drage naprave in step dojetje si ne boste mogli privoščiti nič, kar je poceni in tudi ne boste mogli uveljavljati zavarovanja, če zaščite ne bo dobro delovala. Če vaša prenapetostna zaščita ne zaščiti naprav in hiše, boste imeli veliko škodo in stroške ter izgubo živcev.

V primeru, da nimate dobre prenapetostne zaščite, potem je najbolje, da takoj, ko ugotovite, da bo nevihta in možnost udara strele vse naprave izključite iz omrežja. To včasih ni možno, če vas in doma ali pa so naprave ključnega pomena za neko funkcijo, kot ta hladilnik in skrinja. Prenapetostna zaščita je nujna za podjetja, ker ne morejo kar ustaviti proizvodnjo ali delovnega procesa. Tudi, če gledate zanimivo nogometno tekmo verjetno ne boste ugasnili televizije sredi naj bolj zanimivih dogodkov in vam lahko strela to skuri. Potem ne boste ničesar videli.

Zato je najbolje se prej zaščititi ter tudi najceneje, tudi če odštejete za pravo zaščito več kot 400 evrov. Vendar vam mora tako zaščito namestiti elektrikar, ker drugače je možno, da ne bo delovala pravilno, kar zopet pomeni, da bo strela prebila.