Otroške sobeOtroške sobe so sestavni del množice otroške opreme, ki jo otrok uporablja pri svojem zorenju, rasti, učenju, pridobivanju delovnih navad in življenjskih izkušenj.

Sestava otroške sobe in število elementov, ki morajo biti prisotni, da lahko govorimo o uporabni, funkcionalni in praktični otroški sobi je lahko različno. Velja pomisliti samo na otroštvo naših staršev ali starih staršev, ki današnje oblike otroške sobe praktično niso poznali. Vsaj v večini primerov. Kljub temu so bili skromni elementi, čeprav večkrat prvenstveno uporabljeni za druge namene in funkcije, dovolj uporabni in dobri, da so naši predniki prišli do znanja in modrosti, s katerim so nas veliko naučili in še vedno učijo, ter tudi znova in znova presenečajo z marsikatero modrostjo, ki je zrasla prav na tistih preprostih elementih otroške sobe iz njihove že zdavnaj pozabljene mladosti in otroštva.

Število elementov, ki jih imajo otroške sobe niso nujno odločilne za dobro in uspešno učenje, pridobivanje znanja, udoben počitek  in miren spanec.  Pripomorejo pa k dodani vrednosti otroške sobe, več elementov pa ni nujno pogoj za prostorsko stisko in občutek natlačenosti, utesnjenosti ali finančno breme. Pomislimo samo, da možnost predala pod otroško posteljo. Zavzame enako prostora kot običajna postelja, z dodatnim predalom imamo več prostora, hkrati ni zaradi tega treba kupovati dodatnega pohištva ali pa obstoječega nadgrajevat z dodatnimi elementi bodisi ob nakupu ali dodelavi po nakupu. Na ta način so ekonomsko upravičeni, celo cenejši v nekaterih primerih. Poleg tega tesno zapolnjeno prostor pod posteljo pomeni manj prahu, kar je dobrodošlo za manj težko dostopnih mest pri čiščenju, obenem se znebimo vse nesnage in zdravju škodljivih snovi, ki se tako zelo rade nabirajo pod posteljo.

Take zamisli v otroške sobe seveda ne pridejo same od sebe, ampak mora razvojni oddelek o tem tehtno premisliti, včasih pa preko posrednikov kot so prodajalci in njihove izkušnje z uporabniki, ali direktno preko zahtevka za popravilo ali zapolnitve, tudi prisluhniti željam po spremembah, ki jih narekuje trg.

Razvojni oddelki pri snovanju čisto vsake nove otroške sobe dobro premislijo takšne zahteve, pri tem pa kupce lahko upravičeno ni strah po občutni podražitvi izdelka, ki bo v naslednji generaciji prišel na trg. Huda konkurenca na trgu jih prisili, da so nove generacije vsake otroške sobe lahko tudi cenejši – ali direktno na ceniku ali pa preko dodane vrednosti, več elementov in njihovih funkcij, ki so na voljo za malenkost dražjo ceno. Otroške sobe vsekakor niso luksuz, saj se dobra funkcionalna in lepa dobi za vsak žep.