Meningitis je okužba zaščitnih membran, ki obdajajo možgane in hrbtenjačo. Ta bolezen lahko prizadene vsakogar, vendar je najpogostejša pri dojenčkih, majhnih otrocih, najstnikih in mladih odraslih. Meningitis je lahko zelo resen, če ga ne zdravimo takoj. Lahko povzroči smrtno nevarno zastrupitev krvi (septikemijo) in povzroči trajno poškodbo možganov ali živcev. Na voljo so številna cepiva, ki nudijo določeno zaščito pred meningitisom.

 meningitis

Simptomi meningitisa se razvijejo nenadoma in lahko vključujejo visoko temperaturo, glavobol, izpuščaj, ki ne zbledi, ko se po njem povalja s kozarcem, otrdel vrat, odpor do močnih luči, zaspanost ali neodzivnost in krči. Ti simptomi se lahko pojavijo v poljubnem vrstnem redu. Pacient ne dobi vedno vseh simptomov. Če menite, da imate meningitis, čim prej poiščite zdravniško pomoč. Zaupajte svojim instinktom in ne čakajte, da se pojavi izpuščaj. Pokličite svojega osebnega zdravnika za nasvet, če niste prepričani, ali je kaj resnega, ali menite, da ste bili morda izpostavljeni osebi z meningitisom.

Meningitis je običajno posledica bakterijske ali virusne okužbe. Bakterijski meningitis je redkejši, a resnejši od virusnega meningitisa. Okužbe, ki povzročajo meningitis, se lahko širijo s pomočjo kihanja, kašljanja, in poljubljanja. Z meningitisom se običajno okužijo ljudje, ki nosijo te viruse ali bakterije v nosu ali grlu, vendar sami niso bolni. Lahko se okuži tudi od osebe z meningitisom, vendar je to manj pogosto. Okužba je možna tudi preko mleka ali klopa. Cepljenja nudijo določeno zaščito pred nekaterimi vzroki meningitisa. Ti vključujejo cepivo proti meningitisu B – na voljo dojenčkom, starim 8 tednov, ki mu sledi drugi odmerek pri 16 tednih in obnovitveni odmerek pri 1 letu. Na voljo so še druga cepiva.

Ljudje s sumom na meningitis bodo običajno opravili preiskave v bolnišnici, da potrdijo diagnozo in preverijo, ali je stanje posledica virusne ali bakterijske okužbe. Bakterijski meningitis je običajno treba zdraviti v bolnišnici vsaj teden dni. Zdravljenje vključuje antibiotike, ki se dajejo neposredno v veno, tekočine, dane neposredno v veno in kisik skozi obrazno masko. Virusni meningitis se sam po sebi izboljša v 7 do 10 dneh in ga je pogosto mogoče zdraviti doma in lahko simptome ublažite z dovolj počitka in jemanjem zdravil proti bolečinam ter zdravil proti slabosti.