Kašelj je pogosti spremljevalec prehladnih in viroznih obolenj, nemalokrat pa se lahko razvije tudi v resnejša stanja, denimo v pljučnico ali bronhitis. Včasih gre le za blag odziv telesa na dražljaje, a ne glede na vzrok, si vsi želimo olajšanja, saj lahko gre tudi za zelo izčrpavajočo tegobo.

Preverite, kako si pomagati v primeru kašlja na naraven način!

Inhalacije

Dihanje vlažnega, toplega zraka lahko pomaga sprostiti sluz in ublažiti draženje v dihalnih poteh. Domače inhalacije lahko izvajate tako, da vročo vodo nalijete v skledo in dodate nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa ali mete. Glavo pokrijte z brisačo in nekaj minut globoko dihajte nad paro. Ta metoda je še posebej učinkovita pri suhem kašlju.

Topli obkladki s čebulo

Čebula je znana po svojih protimikrobnih lastnostih. Topel obkladek s čebulo pripravite tako, da čebulo narežete, prepražite, nato pa jo zavijete v krpo in ohladite do te mere, da je primerna kot obkladek na prsih ali hrbtu.

Kombinacija toplote in zdravilnih učinkov čebule bo na kašelj vplivala zelo blagodejno.

Med in limona

Mešanica medu in limone je tradicionalno domače zdravilo za kašelj. Med pomirja razdraženo grlo, limonin sok pa prispeva vitamin C in dodatne antioksidante. Žlico medu in sok ene limone zmešajte v toplo vodo in to mešanico pijte večkrat na dan.

Ingverjev in slezov čaj

Ingver ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri zmanjševanju draženja v grlu in dihalnih poteh. Svež ingver naribajte in ga pustite vreti v vodi nekaj minut. Ingverjev čaj lahko za dodaten učinek sladkate z medom ali mu dodate malo limoninega soka.

Divji slez, znan tudi kot črni ali gozdni slez, raste po vsej Evropi in je prepoznaven po debelih steblih, dlakavih listih z žilami ter svetlo škrlatnih cvetovih in plodih z enim semenom. Za čaj se uporabljajo predvsem listi in cvetovi, ki so bogati z antocianini, polisaharidi in flavonoidi. Slez deluje blagodejno na sluznico in bronhije, zato se uporablja za pomirjanje kašlja in lajšanje bronhialnih obolenj. Listi sleza so tudi dober vir vitamina C, betakarotena in železa, kar pozitivno vpliva na imunski sistem. Vrh obrazca

Pitje tekočine in vlaženje zraka

Pitje zadostne količine tekočine je ključno za vzdrževanje primerne hidracije in posledično za redčenje sluzi v dihalih. To olajša izkašljevanje, kar lahko posledično zmanjša kašelj.

Prav tako je, zlasti v zimskih mesecih, priporočljiva uporaba vlažilcev zraka (lahko tudi preprosto uporabite mokre krpe, ki jih obesite na tople radiatorje), ki v prostoru pomagajo ohranjati optimalno vlago. Suh zrak namreč kašelj samo še poslabša.

Kaselj

Naravni pristopi so odlična prva obrambna linija proti kašlju. Če pa ta vztraja ali se poslabša, je pomembno, da obiščete zdravnika, saj lahko to kaže na resnejše zdravstvene težave. Obisk pri zdravniku je potreben, če se kašelj poslabša v nekaj dneh in vztraja že več kot dva tedna, prav tako pa v primeru pojava dodatnih zaskrbljujočih simptomov, kot so krvav izpljunek, težave pri dihanju, visoka vročina ali hujšanje brez očitnega razloga.