No če v google vpišemo besedo tinkture dobimo polno slikic majhnih stekleničk z rožicami. Zelo verjetno je, da mislite, da so to tiste male stekleničke vendar je to napačno. Stekleničke so stekleničke tinktura pa je tista tekoča zadevica z izvlečkom rastlinja v sami steklenički.

tinktureSe pravi v tinkture so neke tekočine katere vsebujejo koncentrate izvlečkov iz raznih zdravilnih rastlin. Lahko iz večih, lahko pa samo iz ene. Naredijo se tako, da se najprej nabere ustrezne rastline, ki imajo določene zdravilne lastnosti. Potem pa se te rastline namoči v alkohol ter se jih tam pusti nekaj časa. Čez čas, alkohol pobere večino zdravilnih stvari iz rože, ter jih shrani v sebi. Ponavadi se alkohol naveže tudi vonja, rastline pa se lahko zavrže ali uporabi za kaj drugega.

Ker so tinkture v večini iz alkohola, jih ni priporočljivo jemati v večjih količinah. Se pravi, da jih lahko raztopimo v vodi, soku, omaki, čaju ali pa kje drugje. Same stekleničke v katerih so tinkture pa ni priporočljivo shranjevati na mestih kjer jih v roke lahko dobijo otroci, namreč, saj sami veste, kar otrok dobi v roke, gre najprej v usta. Dovoljena meja za pitje alkohola pa stoji pri 18-ih letih in to z razlogom.

Res je da kdaj pa kdaj dobro v svojo prehrano vključiti tinkture, vendar moramo upoštevati pravila oziroma navodila ki so napisana na stekleničkah. Tinkture imajo ponavadi omejeno količino koliko je lahko zaužijemo, količina se meri v kapljicah in je ponavadi tam okrog 20 kapljic po večkrat na dan. Pri drugih pa je tako, da lahko vzamemo eno kapljico na vsak kilogram lastne teže.

Tinkture lahko kupite v raznih trgovinah, lahko pa jih tudi izdelate sami, s tem da je dobro da veste kaj počnete in kakšne rastline nabirate. Namreč z napačnimi rastlinami lahko naredite strup ali pa tinkturo katera ima hude odvajalne učinke.