Če imate večje število manjkajočih zob ali ste celo brez vseh zob, potem gotovo veste, da stomatološke ordinacije nudijo napredne rešitve za nadomestitev izgubljenih zob. Na portalu eZobozdravnik.si pravijo, da poleg klasične zobne totalne proteze obstajajo tudi proteze, ki se pričvrstijo na implantate. Takrat govorimo o sistemih ALL ON 4, ALL ON 6 in ALL ON 8.

Razlike med sistemi so v tem, koliko zobnih vsadkov je nameščenih v zobno kostnino. Več, ko je implantatov, bolj stabilna je zobna proteza, saj se sile pri žvečenju, ki pritiskajo na implantate tako razporedijo na več zobnih implantatov. Priporoča se seveda čim večje število implantatov, kar pa je pogojeno s ceno.

Že vstavitev enega implantata ni poceni, saj se cene začnejo nekje pri 500 evrov za manj priznane znamke zobnih implantatov. Nekateri zobozdravniki samo za titanov vijak zaračunajo tudi trikratnik te cene. Že iz tega je razvidno, da so cene na trgu zelo različne, zato ljudje iščejo različne akcije, kjer lahko prihranijo nekaj denarja.

Ker gre pri sitemu ALL ON 4 za štiri implantate v vsaki čeljusti, na katerih je nameščena še posebna proteza, je jasno, da zadeva ne more biti ravno poceni. Na spletu boste našli različne cene, najugodnejše se gibljejo med 4.000 in 5.000 evri. Na raznih forumih pa zasledite tudi veliko višje cene, ki so posledica določenih posebnosti, saj se načrt vstavljanja implantatov razlikuje od posameznika do posameznika. Sistema all on 6 ali all on 8 pa sta še bistveno dražja in kaj lahko presežeta ceno 10.000 EUR, saj je tu – v obeh čeljustih – vstavljeno več kot 10 zobnih implantatov.

Zato je pomembno, da pred dokončno izbiro zobozdravstvene ordinacije, temeljito preverite, kakšne so cene na trgu, da ne bi preplačali storitev, saj po pričetku zdravljenja poti nazaj praviloma ni več. Dober nasvet je zato zlata vreden. Če imate prijatelje ali sorodnike, ki so si že namestili protezo na implantate, potem povprašajte njih. Če ne poznate nikogar, se lahko obrnete tudi na portal eZobozdravnik.si in vam bodo z veseljem pomagali z nasvetom, saj poznajo številne preizkušene implantologe po Sloveniji.