Zelišča uporablja zagotovo vsako gospodinjstvo je pa odvisno, katerih ste navajeni. tradicionalno se pri nas uporabljajo poper, marajon, timijan, origano, peteršilj, kumina in še kakšno bi se našlo v kuhinji. Ta zelišča lahko gojite tudi v lončkih v sobi, na balkonu ali  na vrtu. Malokdo pave, da se zelišča ne uprolabjjao samo zaradi okusa, ki ga dajejo hrani mapa zelišča za vaše zdravje tudi dobro skrbijo in pomagajo pri imunosti ter prebavi hrane. Zelišča ponavadi kupujemo kar v trgovinah, če nimamo svojih, kjer pa niso najboljše kvalitete, ker so lahko slaba, napačno vzgojena, napačno pobrana in sušena ter nimajo nobenih učinkovin. Zato jih je dobro nabaviti od dobrega dobavitelja ali pridelovalca za katerega veste, da ima res dobro robo. Lahko ima tudi certifikate.

Zelišča

Dobro zelišče boste tudi sami prepoznali brez certifikata po vonju in okusu ter seveda barvi. Dobro zelišče bo zgledalo svetlo zeleno ali bo imelo prvotno barvo zelišča, ki ga ima v naravi. Slabo zelišče pa je rjave ali sive in rumene ter blede barve. Tega je bolje da zavežete, kot da ga uporabljate.

Najboljša zelišča za uporabo so na primer peteršilj za odvajanje vode, timijan za prehlade in odpravljanje virusov ter bakterij v telesu in dihalih, origano za dobro razmišljanje in čiste misli. Če vas napenja ter tišči v črevesju bo najboljše domače zelišče seveda kumina. Zelišča, ki se pogosto uporabljajo so še na primer rožmarin, meta in limonska trava.

Skupna lastnost vseh zelišč je, da odpravljajo bakterije in viruse ter hkrati izboljšajo hrani okus ter ji dajo posebno aromo. Zato najboljši kuharji na svetu dejansko obvladajo skrivnost doziranja in dodajanja zelišč jedem. V trgovinah se najde široka paleta začimb, ki pa morajo biti od res dobrega dobavitelja kot je na primer Sonnentor da veste, da je res dobro. Vendar jih ne uporabljajte preveč, ker lahko imajo tudi kontra učinek.