V zadnjem času smo tudi v Sloveniji priča številnim vlomom, prevaram, tatvinam in nepridipravom. Ti se pogosto pojavijo kar na dvorišču pred hišo ali stanovanjem. Da do tega ne bi prihajalo, so se številni odločili, da hišo, blok ali poslovno stavbo dopolnijo s kakovostnim domofonom. Domofoni namreč poskrbijo za večjo varnost ter zasebnost, saj lahko tako kar preko slušalke povprašate o tem, kdo je na vašem dvorišču.

Kaj pa če vam povemo, da obstaja odslej še bolj sodobna različica domofona: videofon – comfort-el.com? To je domofon, ki omogoča, da imate video pregled nad tem, kaj se dogaja v okolici vaših prostorov. Sliši se odlično, mar ne?

V nadaljevanju vam predstavimo, kaj je videofon, kako deluje in kakšne so njegove prednosti v primerjavi z domofonom.

videofon

Kaj je videofon?

Videofon bi, tako kot domofon, lahko opisali kot nekakšnega sodobnega vratarja. Gre namreč za napravo, ki je kot prvi stik z obiskovalcem vaše hiše ali stanovanja, tako kot vratarji. Poleg tega pa hkrati opravlja še funkcijo zvonca in vas opozori, da je nekdo pred vašimi vrati oziroma na dvorišču.

A vendarle če pogledamo sam videofon, je veliko več kot pa samo zvočna naprava na vratih. Rekli bi lahko skoraj, da gre za celovit varnostni sistem. Njegov glavni namen je, da s pomočjo videa ne samo slišite, ampak tudi vidite, kdo je pred vašimi vrati. Nato pa se odločite, ali mu odklenete ali morda zaklenete vhodna vrata.

Sestavljen je namreč iz dveh ali več naprav in omogoča dvosmerno video komunikacijo. Torej se lahko tudi vi odzovete na prihod obiskovalca in se tako morebiti znebite nezaželenih gostov ali nepridipravov. Kako pa pravzaprav deluje komunikacija preko videofona?

Kako deluje videofon?

Kot že zgoraj omenjeno, gre za dvosmerno komunikacijo, torej je videofon sestavljen iz dveh naprav oziroma enot. Sama komunikacija preko videofona pa deluje kabelsko ali brezžično, odvisno od vgradnje sistema, in sicer tako, da se vzpostavi povezava med obema enotama.

Prva je zunanja enota oziroma nekakšna ‘škatla’ z manjšim zaslonom, ki je nameščena na vhodna vrata in ima tipko za zvonec. Ob zvoncu pa se nahaja tudi kamera, ki omogoča še boljši nadzor nad okolico vhodnih vrat.

Druga naprava pa je notranja enota, prav tako z zaslonom, ki je nameščena znotraj hiše, običajno na hodniku pri vratih. Lahko pa imate tudi več notranjih enot in tako domofonski poziv opravite v različnih prostorih. Ali pa se odločite za funkcijo medsebojne komunikacije med izbranimi notranjimi enotami in tako poskrbite za popoln nadzor nad zunanjimi področji vašega doma, vključno z dovoznimi potmi, zadnjim vhodom in podobno.

videofon

Prednosti videofona

Če primerjamo videofon z običajnim domofonom je torej jasno, da gre pri prvem za veliko bolj sodobno napravo s številnimi prednostmi. Prva je zagotovo ta, da je torej poleg zvoka omogočen tudi video. Na tak način lahko znatno povečate varnost in udobje v vašem domu. V vsakem trenutku lahko namreč pogledate, kdo vstopa v vašo hišo ali večstanovanjsko stavbo ter tako preprečite vstop morebitnim nepridipravom.

Poleg tega pa si lahko tako izboljšate tudi kakovost vašega bivanja ter splošnega življenja. S tem, da bo moral vsak obiskovalec vašega doma pozvoniti in ga boste videli preko kamere, boste imeli namreč tudi več zasebnosti in miru. To pa posledično vodi tudi v to, da ste lahko brez stresa in skrbi ter preprosto uživate v udobju vašega doma.

Videofon torej omogoča kvaliteto bivanja na popolnoma novi ravni. Ker gre za dovršen in sodoben varnostni sistem, pa je vgradnja tovrstne naprave pravzaprav tudi prvi korak k večji avtomatizaciji vašega doma.

Različne vrste videofonov

Tako kot pri vsaki napravi pa je tudi pri videofonih treba izpostaviti, da obstaja več različnih vrst videofonov. Tokrat vam bomo predstavili videofone priznanih proizvajalcev Bticino in Legrand, ki temeljijo na tehnologiji dvožilnega sistema.

Ti videofoni spadajo med visoko kakovostne domofonske sisteme in so odličen način za dodatno opremo vašega doma. Omogočajo izredno široke možnosti uporabe, na primer aktivacijo ključavnic, aktivacijo relejev za razsvetljavo, pregled kamer, klic zunanje enote. Pa tudi domofonsko tajnico, preusmeritev klica domofona na pametni telefon, povezavo s slušnim aparatom, funkcijo kontrole dostopa s tipkovnico, čitalnik prstnih odtisov in še in še.

So pa seveda možnosti zgoraj omenjenih funkcij odvisne od tega, kateri model izberete in kakšnega cenovnega ranga. Cenovno ugoden videofon znamke Legrand lahko dobite že za okrog 200 evrov, a morda nima vseh teh funkcij. Cena tistih najbolj sodobnih in funkcionalnih videofonov pa se giblje tudi okrog 800 evrov.

videofon

Na kaj biti pozoren pred nakupom videofona?

Da ne boste po nepotrebnem metali stran preveč denarja, pa pred nakupom videofona najprej razmislite, kakšne so sploh vaše potrebe. Kaj vse si želite, da vam videofon omogoča? Morda zgolj pregled vrat in okolice s pomočjo videa? Ali tudi to, da ima videofon tajnico, možnost klica in povezave s telefonom? Razmislite tudi o tem, v kakšni soseski živite, koliko enot potrebujete, kakšno kakovost videa si želite.

Ampak kakršnekoli že so vaše potrebe, vam ni treba skrbeti. Dan danes namreč obstajajo videofoni, ki so popolnoma prilagojeni vašim željam. Da boste izbrali takšnega, kot ga res potrebujete, se lahko obrnete na podjetje Comfort-el. Njihova ponudba videofonov je kakovostna in pestra, ogledate si jo lahko tukaj: https://www.comfort-el.com/domofoni/domofoni-za-hise-in-poslovne-prostore/video-domofoni. Njihovi strokovnjaki pa vam bodo znali najbolje svetovati pri tem, kakšen videofon ali WiFi domofon izbrati ter vam ga bodo nato tudi strokovno vgradili.

Kaj torej še čakate? Varnost in udobje v vašem domu je le še korak vstran!