Vse večje širjenje uporabe alternativnih virov energije, zlasti sončne energije, prinaša nove možnosti za neodvisnost od omrežja. Ugodna sončna elektrarna na ključ vam dolgoročno omogoča znižanje stroške električne energije do 75 %. Poleg okoljskih koristi, investicija v sončno elektrarno zmanjša stroške električne energije. Garancije, ki segajo do 30 let, zagotavljajo trajnost in donosnost naložbe, še posebej priporočljive za tiste z večjimi potrebami po električni energiji.

Ugodnosti subvencij

Subvencije Eko sklada lahko znatno znižajo ceno sončne elektrarne na ključ. S temi spodbudami je celotna naložba lahko povrnjena že v 10 letih. Z izkoristkom naravnih virov in podporo državnih programov postaja sončna elektrarna finančno privlačna rešitev za gospodinjstva in podjetja. Sončna elektrarna na ključ je priporočljiva tudi za tiste z večjimi električnimi potrebami. Posebej je primerna za ogrevanje s toplotno črpalko, IR paneli in polnjenje električnih avtomobilov. Povpraševanje po tej trajnostni rešitvi narašča, saj sončna elektrarna na ključ prinaša dolgoročno energetsko stabilnost.

Sončna elektrarna na ključ

Od izračunov do vzdrževanja sončne elektrarne

Sončna elektrarna na ključ je projekt, kjer ni potrebe, da bi se ukvarjali z birokracijo. Izbrani ponudnik poskrbi za vse – izračune, dovoljenja, projektno dokumentacijo, financiranje, subvencijo Eko sklada, okvirno ceno, morebitno zavarovanje ter končno izvedbo in vzdrževanje. Cena vključuje tudi montažo, ki je hitra, minimalna in enostavna, saj povprečno traja le en dan. Sončna elektrarna na ključ tako prinaša celosten pristop. Sončne celice zbirajo energijo, jo pretvorijo v enosmerni električni tok, ki se nato s pomočjo razsmernika spremeni v dvosmernega. Ta električni tok potuje v omrežje in omogoča brezplačno energijo in hitro povračilo celotne investicije.

Prispevek sončne elektrarne k ohranjanju narave

Sončna elektrarna na ključ ne prinaša le samooskrbe z električno energijo, ampak tudi pomembno prispeva k ohranjanju narave. Gre za varčno naložbo z nizkim tveganjem. Vzdrževanje in obratovalni stroški so minimalni, ponudnik pa poskrbi za vse, medtem ko se vrednost nepremičnine poveča za približno 5%, a stroški za električno energijo zmanjšajo za več kot polovico.

Naložba v sončno elektrarno za prihranek in zanesljivost energije

Naložba v sončno elektrarno se kljub nekoliko višji začetni investiciji izkaže kot najboljša odločitev, če želite zmanjšati stroške električne energije in se izogniti frustracijam zaradi nenapovedanih izpadov iz omrežja. Cena sončne elektrarne na ključ je odvisna od različnih dejavnikov.

Cilj vsake sončne elektrarne je doseči čim boljši izkoristek. Pri načrtovanju je ključno natančno izračunati letno potrebo po električni energiji ter predvideti morebitno povečanje porabe v prihodnosti, na primer ob načrtovanju vgradnje toplotne črpalke za ogrevanje. Cena sončne elektrarne na ključ je določena glede na nazivno moč elektrarne.

Cena sončne elektrarne na ključ in faktorji vpliva

Okvirna cena sončne elektrarne na ključ, vključno z montažo, se giblje med 8.000 in 11.000 €. Pri tem se upoštevajo faktorji, kot so nazivna moč, povprečna letna poraba električne energije, velikost stanovanjske hiše ter vrsta in način ogrevanja. Dimenzije sončne elektrarne so prav tako odvisne od geografske lege, naklona strehe in drugih okoliščin. Dodatna prednost je modularnost, ki omogoča povečanje zmogljivosti v primeru večjih potreb po električni energiji v prihodnosti.

Različne vrste sončnih celic in njihove lastnosti

Na tržišču so na voljo različne vrste sončnih celic, ki so izdelane iz silicija, kar omogoča popolno razgradljivost. Med izbiro prevladujeta monokristalne in polikristalne silicijevih celic, pri čemer monokristalne nudijo boljši izkoristek sončne svetlobe (15-17,5%), vendar so nekoliko dražje. Po drugi strani so polikristalne cenejše, a dosegajo manjši izkoristek (13-15%). Dodatna opcija so sledilni moduli, ki sledijo soncu za maksimalen izkoristek, vendar so trenutno še precej dragi.

Cena sončne elektrarne na ključ je odvisna od več dejavnikov, vključno z vrsto sončnih celic. Dodatni elementi, kot so sledilni moduli, lahko dodajo k investiciji. Subvencija eko sklada je ključna spodbuda za zmanjšanje začetne investicije, saj lahko z ugodnim kreditom postane cena sončne elektrarne na ključ bolj sprejemljiva. Ponudnik sončne elektrarne poskrbi za potrebno dokumentacijo, subvencija pa lahko znaša 20% celotne naložbe.