Muzeji Dolenjska so muzeji, kot že ime pove na Dolenjskem in so kar pogost pojav že iz petdesetih letih prejšnjega stoletja. Vsekakor je najbolj obiskan in znan Dolenjski muzej v Novem Mestu, ki je zares vreden, kot vsi drugi, ogleda. Vzemite si veliko časa, ki jih boste obiskali, saj je kaj videti v njih. Muzej Dolenjska ima res lepo zgodovino in še lepša zgodovina je zbrana v muzeju za kar petsto let nazaj, ko je bilo Novo Mesto ustanovljeno.

muzeji Dolenjska

muzeji Dolenjska

Muzeji Dolenjska pod svojim okriljem skrivajo nemalo zgodovinskih zbirk o svoje mestu ter okolici, o celotni regiji in tudi veliko kulturen ter umetniške dediščine. Ogledate si lahko, kako je zgledala arheološka podoba dolenjske. Pomembno vlogo v zgodovini zavzema tudi arhiv novejše zgodovine NOB iz druge svetovne vojne, ki je pri nas še vedno kar živ spomin, čeprav je že zgodovina. Še vedno obstajajo stavbe in spomeniki nekdanje partizanske bolnice, ki pa žal malo propadajo in so tudi tarča vandalizma.

Dobro izkušnjo z muzeji Dolenjska lahko predstavlja tudi Posavski muzej v Brežicah, ki je nastanjen v gradu Brežice, ki izvira iz leta 1241. Kmetje pa so se nekoliko kasneje leta 1515 uprli in grad požgali. To so bili časi večjih kmečkih uporov, čas reformacije, Adama Bohoriča in Jurija Dalmatina. Tam hranijo tudi originalni izvod Dalmatinove biblije iz leta 1548. Grad so opustošili kar šestkrat, kasneje še turki in fevdalci so se tega naveličali, zato so nabavili topove, s katerimi so se ubranili nasilnežev.

Muzeji Dolenjska hranijo še veliko zanimivega, kar je vredno ogleda in omembe. Izpostavimo lahko še Belokranjski muzej v Metliki, ki pa je v metliškem gradu in je bil odprt leta 1951. Ta grad je imel pomembno vlogo pred obrambo pred Turškimi vpadi, Tam so Uskoki, balkanski prebežniki pred Turki, zgradili obrambno linijo in zaustavili Turke po skoraj 200 letih plenjenja po naših krajih.

Zelo zanimiva je tudi Galerija likovnih samorastnikov Trebnje, ki ohranja umetnost Slovencev ter hkrati prireja različne tabore in delavnice za umetnike samorastnike.