Pri izbiri barve za les je izredno pomembna kvalitetna. Vsi, ki se malo bolj ukvarjajo z lesom in zaščito lesa pred vsemi možnimi paraziti, termiti, gobami, zajedavci in naravnimi pogoji, si zagotovo želijo, da bi končno našli takšne barve za les, da bi le – te nudile popolno zaščito pred vsemi naštetimi zajedavci in naravnimi pogoji. Če se je to morda zdelo nekaj let nazaj še popolnoma nemogoče, pa danes vseeno ni več tako.

Podjetje Silvaprodukt je namreč razvilo produkt oz. premaz Silvanolin, ki je najbolj vsesplošno uporaben premaz in kateri je zaradi vseh prednosti tudi vedno bolj poznan ne samo v Sloveniji, temveč tudi izven naših meja. Silvanolin je narejen na tak način in s takšnimi formulami, ki najbolj omogočajo vpijanje v les, pri čemer se Silvanolin tako dobro vpije v les, da se ne spira v okolje ob dežju, vlagi ali ob neprestanem namakanju v zemljo ali vodi. To hkrati pomeni, da ne uničuje okolja, kar je hkrati pogoj, da se danes barve za les sploh še lahko uporabljajo. Gre namreč za direktivo, ki jo morajo danes barve za les izpolnjevati, da se v največji možni meri prepreči nepotrebno onesnaževanje okolja.

barve za les

Pri tem se lahko te barve za les uporabljajo tudi za les, ki je potopljen v morju ali pa je prekrit s snegom ali pa po njem pada dež in je izpostavljen vlagi, pa se popolnoma nič ne spremeni. Seveda je res, da se morajo uporabiti popolnoma drugačni postopki glede na to, kakšnim pogojem bo les izpostavljen. Če bo namočen na primer ves čas v morski vodi, na dežju ali v zemlji, potem je potrebna vakuumska tlačna impregnacija. Če se te barve za les uporabljajo na mestih, kjer ni vlage, potem se lahko uporablja zgolj premazovanje, če pa bo izpostavljen vlagi ali pa tudi občasnemu dežju, pa je vsekakor priporočljivo, da se barve za les uporabi z namakanjem lesa za vsaj 24 ur.

Način je vsekakor odvisen od tega, kakšna bo izpostavljenost vlagi in večja kot je, bolj intenzivno je potrebno nanašanje barve za les. Vsekakor pa na noben način ne boste nič zgrešili, če boste za vse navedene pogoje les namakali vsaj 24 ur, razen v prvem primeru to ne bo dovolj.