Javne dražbe so pri nas postale neslavno prepoznane takrat, ko se je na tržišču pojavljajo čedalje več zarubljenih nepremičnin, tako stanovanjskih kot poslovnih objektov, ki jih primarni lastniki niso več mogli odplačevati, najpogosteje zato, ker so izgubili prihodek, s katerim so financirali kredit.

Za banke in ostale lastnike gospodarska kriza ni dovolj utemeljen razlog za plačilno nedisciplino, zato so te nepremične zarubili in jih na trg poslali po nižji ceni oz. na javne dražbe.

javne dražbe

Javne dražbe so v poslovnem svetu pogoste tudi takrat, ko gre podjetje v stečaj in si s takim načinom prodaje pridobi vsaj nekaj stečajne mase, s katero lahko nato poplača (vsaj) en del upnikov.

A pozor, če se udeležite javne dražbe in ste na njej uspešni, še ne pomeni, da se boste lahko v novo nepremičnino preselili že jutri!

Veliko je odvisno od tega, ali v sveže kupljenem objektu živi lastnik ali najemniki ter seveda od tega ali gre za zasebne ali poslovne prostore. Javne dražbe, ki so namenjene premičninam, so iz tega vidika veliko bolj preproste, saj se lahko z novim avtomobilom odpeljete takoj, ko ga poravnate.

Pri nepremičninah pa je potrebne nekaj več previdnosti in birokracije. Tudi ko premišljujete o tem, da bi se udeležili javne dražbe, je dobro da se pozanimate, v kakšnem stanju je nepremičnina in kateri je tisti čas, ko bi bila najprej vseljiva. Običajno lahko te postopke otežijo tudi zapuščinske obravnave ali pa kateri drugi nepredvideni dejavniki, ki pa se jim lahko izognete, če se pred javno dražbo dobro informirate.

Navkljub temu smo še zmeraj prepričani, da so javne dražbe odličen način za pridobite poceni in ugodne nepremičnine, saj vam nobena nepremičninska agencija na svetu sicer ne ponuja nepremičnine po znatno nižji ceni (napram tržni). Hitro obiščite kakšen portal ali pa si oglejte oglasno desko na vaši upravni enoti.