Izolacija cevi v kurilnici je zelo pomemben element, ko želimo toploto kakovostno izkoristiti brez nepotrebnih izgub, ki nam višajo stroške in račune. Za učinkovito ogrevanje hiše oziroma doma ali objekta je pomembna kvalitetna izolacija cevi v kurilnici.

izolacija-cevi-v-kurilnici

Cevi centralne kurjave, ki vodijo toplo in vročo vodo od peči do različnih stanovanjskih enot in sob v katerih to vodo potrebujemo. Ker pa se kurilnice po navadi nahajajo v kleteh, garažah ali podobnih prostorih , pa je zelo pomembno, da izolacija cevi v kurilnici zadržuje toploto do prostorov kjer jo potrebujemo. Voda se nato pretaka v radiatorje ali talno gretje, ki poskrbi za ogrevanje določenih prostorov. V zimskem času pa se ti stroški lahko gromozansko povečajo, saj se zaradi nizkih stopinj pod ničlo obremenitev centralnih cevi poveča, kar vodi do večje porabe energenta, ki ga uporabljate za kurjavo. Lahko je to olje, drva ali drugi kurilni materiali. Pri tako nizkih temperaturah pa se zaradi obremenitve centralnih cevi povečajo tudi onesnaževanje okolja ter se poveča obremenitev centralne kurjave, ki vodi do višjega vzdrževalnega stroška peči. Zaradi konstantnega naraščanja cen potrošnih materialov, ki jih uporabljamo za kurjavo, se vedno več posameznikov odloča, da bi jim izolacija cevi v kurilnici še tako prišla prav in prihranila skrbi visokih stroškov ogrevanja.

Toplotna izolacija cevi v kurilnici se lahko izvede že na začetku namestitve centralne kurjave vendar to velja le za novo grajene objekte ali novogradnje. Za še povečano učinkovitost pa se lahko centralna kurjava nadgradi s toplotno izolacijo tudi naknadno. Izolacija pa ni pomemben del samo na centralnih ceveh temveč tudi na drugih sistemih kot so hladilni sistemi ter zalogovniki. S tem povišamo učinkovitost več  sistemov hkrati, ki nam zadržujejo toploto brez, da bi ta uhajala iz prostora, ter razbremenimo delovanje peči. I kvalitetno izolacijo lahko v stanovanjskem objektu družina privarčuje tudi do 5 tisoč eur letno.