Zakaj bi se odločil za implantat, če je izdelava zobnega mostička cenejša? To je pogosto vprašanje, ki ga slišijo zobozdravniki od svojih bolnikov, ko jim predstavijo možnost, da bi manjkajoči zob nadomestili z zobnim implantatom. V nadaljevanju vam bomo pojasnili ključne razlike med obema sistemoma, veliko dobrih informacij pa dobite tudi na strani https://www.ezobozdravnik.si/implantat. S pomočjo dobrih informacij boste lažje sprejeli ustrezno odločitev, kako nadomestiti manjkajoči zob.

implantat

Zobni mostiček je preverjena metoda nadomeščanja manjkajočega zoba že dolga desetletja. Žal pa pogosto ta rešitev ni dolgoročna, še manj trajna. Najpogostejši razlog za težave je otežena zobna higiena, kar povzroča vnetje dlesni pod mostičkom, v najslabšem primeru pride tudi do bolezni zoba, na katerega je pritrjen mostiček. Posledično je treba mostiček odstraniti, sanirati zob in narediti nov zobni mostiček.

Kratkoročno pa je prednost mostička nekoliko nižja cena, saj gre le za protetično nadgradnjo, kjer na dva obstoječa zoba namestimo mostiček in tako zapolnimo zobno vrzel. Pri tem ni nepomembno, kakšno je stanje zob, na katera se namesti mostiček. Če sta zoba zdrava, je tak način nadomestitve zoba neprimeren, saj dejansko uničimo dva zdrava zoba.

Zobni vsadek ali implantat v bistvu ni nadomestek zoba, ampak nadomestek zobne korenine. Zob oziroma zobna krona pa je del, ki ga namestimo s posebnim abutmentom na implantat, ki je vstavljen v kost. Za razliko od mostička je postopek dolgotrajnejši. Najprej je treba sanirati morebitna vnetja dlesni in druge težave v ustni votlini. Po RTG slikanju zob lahko implantolog ali zobozdravnik pripravi načrt vstavitve implantata, ki poteka v več fazah, kar si lahko preberete na zgornji povezavi.

Ključno pri zobnem implantatu je, da je higiena bistveno lažja, kar omogoča daljšo življenjsko dobo implantata, ki je lahko ob redni negi in dobrem ustnem zdravju doživljenjska. To pa je pomemben razlog, zaradi katerega se številni pri nas in po svetu odločijo za vgraditev zobnega vsadka. Pri ustni higieni implantatov je ravno tako pomembna tudi kakovostna ustna higiena, ki vključuje tudi redno nitkanje pod zobno krono.

Ni pa vstavitev implantata ravno poceni, saj gre za popolnoma samoplačniško storitev, ki je ne krije kartica zdravstvenega zavarovanja. Zato je dobro poznati cene tako pri nas kot v tujini in se preudarno odločiti za zobozdravnika oziroma implantologa, ki mu zaupajo številni pacienti. Če se vam ne ljubi klicati po različnih zobnih ambulantah in prebirati forume, potem vam lahko pomagajo na portalu eZobozdravnik, kjer imajo dober pregled nad cenami in izkušnjami pacientov s storitvami zobozdravnikov, ki vstavljajo zobne implantate v Sloveniji.