Imate tudi vi svojca, ki trpi za Alzheimerjevo boleznijo? Alzheimerjeva bolezen – simptomi so lahko blagi ali pa hudi – je najpogostejša oblika demence, poudariti pa velja, da omenjena bolezen ni normalen del staranja, temveč gre za bolezensko stanje, ki se najpogosteje pojavi po 65. letu starosti. Če se pojavi prej, je običajno povezana z genetskimi motnjami.

Alzheimerjeva bolezen prizadene spomin, mišljenje in obnašanje bolnika, ne zgodi pa se to nenadoma. Gre namreč za progresivno bolezen, kar pomeni, da simptomi počasi napredujejo in tako bolniku iz tedna v teden onemogočajo normalno življenje, vse dokler niso več sposobni sami skrbeti zase. Žal zaenkrat še ne poznamo zdravila za Alzheimerjevo bolezen, z različnimi zdravili in terapijami lahko zgolj upočasnjujemo oz. omilimo simptome te oblike demence.

alzheimerjeva bolezen simptomi

Alzheimerjeva bolezen prizadene predvsem spomin, mišljenje in obnašanje.

Alzheimerjeva bolezen – simptomi so velikokrat bolj očitni svojcem kot pa bolniku – se kaže različno, a najpogostejši simptom, ki se pri večini pojavi že v zgodnji fazi bolezni, je motnja spomina, sprva predvsem kratkoročnega. Bolniki si torej težko zapomnijo nove informacije. Pojavi se lahko tudi zmedenost in motnja kognitivnih funkcij, ko pa bolezen napreduje, se lahko spremeni razpoloženje in obnašanje bolnika, pride lahko do hujše zmedenosti, dezorientacije, bolniki lahko postanejo sumničavi do vsega in vseh, imajo blodnje, težave pri govoru, požiranju hrane in pijače, hoji in podobno. Kot že omenjeno se dostikrat zgodi, da bolniki sami pri sebi ne opazijo nobenih težav oz. sprememb, zato pa jih lahko opazijo svojci, pomembno je, da osebo, za katero sumimo, da ima Alzheimerjevo bolezen, čim prej odpeljemo k osebnemu zdravniku, saj lahko le pravočasna diagnoza in hitro zdravljenje preprečita prehiter potek bolezni in tako izboljšata kakovost življenja bolniku ter svojcem.

Alzheimerjeva bolezen je torej najpogostejša oblika demence, ki se kaže v različnih simptomih, ki so vezani predvsem na spomin, mišljenje in obnašanje. Ob sumu na demenco morate svojci bolnika čim prej odpeljati k osebnemu zdravniku, saj le hitro ukrepanje prinaša nekaj pozitivnih rezultatov.