Ajda je ena od rastlin, ki je izjemno vztrajna in odporna rastlina, saj ji vremenske razmere ne pokvarijo rasti. Vsestranska ajda, je uporabna v mnogih jedeh, vse bolj se uporablja tudi za izdelavo ajdovih testenin, ki so sicer bolj občutljive za izdelavo, vendar izjemno zdrave in dobre za naše zdravje in telo. Ajda je zelo nezahtevna rastlina za obdelavo, zato jo kmetje še posebno radi posadijo, saj je tako nezahtevna, da za uspešno rast ne potrebuje izjemno rodovitne zemlje, ravno tako, pa jo ne potrebujemo obdelovati s posebnimi škropili in gnojili. Ajda vsebuje mnogo zdravih sestavin, zato je tako dobra za naše zdravje, veliko bolj kot ostale pšeničnice, predvsem pšenica, saj je bela moka sovražnik mnogim, ki se skušajo držati  diet.

Ajda vsebuje zelo veliko mineralov in vitaminov, predvsem ima velik odstotek železa, fosforja, bakra, magnezija in ostalih skupnih mineralov. Ajda ima zelo veliko vlaknin, ki so še posebno dobrodošle za vse tiste, ki imajo pogostokrat težave s prebavo. Poleg prebave pa ajda skrbi tudi za naše srce in naše ožilje, saj vsebuje veliko snovi, ki na naše telo delujejo kot antioksidanti, to pa pomeni, da znižujejo našo raven holesterola, pomagajo pa tudi tistim, ki večkrat zabeležijo visok krvni tlak. Če zaužijemo izdelke narejene iz ajde, nam bodo le ti pomagali, da bodo ostala hranila lažje vstopila v naše telo, to predvsem poskrbi magnezij, ki ga vsebuje ajda. Ajda je zelo uporabna pšeničnica, saj lahko iz nje nastane veliko hranil. Med njimi je najbolj pogosta ajdova moka, kaša, zdrob ali vsem bolj poznan kot gres. Če še niste poskusili izdelkov iz ajde, vas bo morda sprva njen okus spominjal na okus po oreščkih. To boste opazili predvsem, če boste poskusili ajdovo kašo. Iz Ajdove kaše lahko nastane zelo veliko okusnih jedi, priemerne je tako za solate, rižote kot tudi za različne nadeve, ali pa zgolj kot priloga k mesnim izdelkom.