Hitra odzivnost in ukrepanje je osnova, ki rešuje življenja. V veliko pomoč pri zagotavljanju varnosti je naprava aed, ki je na voljo tudi na spletni strani https://www.defibaed.si/. Že veste, kje je najbližja, ki bo pomagala rešiti življenja?

Kaj je aed?

Avtomatski eksterni defibrilator (angleško automated external defibrillator, krajše aed) je elektronska naprava s katero diganosticiramo in po potrebi tudi zdravimo življenjsko ogrožujoče stanje s pomočjo defibrilacije. Naprava je izredno enostavna za uporabo, njen set zajema tudi slikovno podporo uporabe naprave na osebi, ki potrebuje pomoč. Uporaba naprave zagotavlja številne prednosti, med drugim spremljanje ritmike bitja srca ter po potrebi omogoča dovajanje odmerjene količine električnega toka v srce. Na ta način enostavno spodbudimo delovanje srca brez večjih fizičnih naporov. Naprava je lahka in prenosna, na trgu pa prisotna brez recepta in tako dostopna prav vsem.

aed

Kdaj je potreben aed?

Naprava se lahko uporablja v različnih prostorih, zato ne preseneča, da je vse več javnih in zasebnih ustanov opremljenih s to napravo, mnogo od njih ima tudi znak, ki označuje prisotnost naprave. Naprava je uporabna ob različnih situacijah, med njimi je zagotovo najpogostejša nenadna zaustavitev bitja srca. Ta je običajno posledica izredno pospešenega bitja srca ali pa hitrega in nerednega bitja srca.

Zaustavitev oziroma neritmično delovanje srca vpliva na dostavo krvi in v njej raztopljenega kisika do možganov in drugih organov našega telesa. V tem času imajo ljudje okoli osebe na voljo le nekaj minut, da preprečijo njeno smrt. Hitreje kot obnovijo ritem srca, boljše so možnosti osebe za popolno okrevanje. Prav zato so defibrilatorji naprave, ki jih je smiselno imeti v svoji bližini – doma in v podjetju.

Kako uporabljati defibrilator?

Če najdete nezavestno osebo, je velika verjetnost, da boste potrebovali tudi defibrilator. Najprej preverite ali oseba diha in ali zaznate srčni ritem. Če nič od omenjenega ne zaznate, nemudoma pokličite prvo pomoč (številka 112). Če je z vami še katera oseba, naj ena oseba opravi klic, druga pa čim prej poišče defibrilator. Nato sledite zvočnim navodilom, ki vas korak za korakom vodijo skozi postopek. Nato izvršite električni pulz – defibrilator bo sam ugotovil ali je srčni ritem že prisoten in v primeru, da ni, od vas zahteval ponoven stisk na gumb za dovajanje električnega toka.